Konzervativci vode u Španiji, Podemos potisnuo socijaliste

Izvor: N1 televizija, 26.Jun.2016, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konzervativci vode u Španiji, Podemos potisnuo socijaliste

Vladajuća konzervativna Narodna partija dobila je najviše glasova na parlamentarnim izborima u Španiji, ali neće imati dovoljno poslanika da bi mogla da samostalno formira vladu, pokazuju prvi nezvanični rezultati. Ovo su drugi parlamentarni izbori u Španiji u samo šest meseci, pošto u decembru nijedna stranka nije uspela da formira vladu.

Narodna partija aktuelnog premijera Marijana Rahoja dobila je više od 28 odsto glasova, na osnovu kojih će u parlamentu sa 350 >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << mesta imati između 117 i 121 poslanika, pa će joj biti potrebni koalicioni partneri da bi ostala na vlasti.

Nova levičarska stranka Podemos je dobila gotovo 26 odsto glasova, pa će imati između 91 i 95 poslanika, javlja AP.

Socijalisti su po prvi put pali na treće mesto, sa 22 odsto glasova, što znači maksimum 85 mesta u parlamentu.

Narodna partija i socijalisti decenijama su se smenjivali na vlasti u Španiji posle obnove demokratije i pada dugogodišnjeg diktatora Fransiska Franka.

Analitičari su pred izbore prognozirali da će rezultati ponovo dovesti do pat pozicije, što će naterati stranke da pregovaraju o formiranju koalicione vlade, a ukoliko to ne uspe, novi izbori biće održani na jesen.

Podsetimo, Narodna stranka, koja je bila na vlasti četiri godine, osvojila je u decembru najviše glasova, 28,7 odsto, odnosno 123 poslanika, ali nedovoljno da sama formira vladu.

Rahoj tada nije uspeo da nađe saveznike da formira novu vladajuću koaliciju posle niza skandala o korupciji.

Isti neuspeh je posle Rahoja doživeo i lider socijalista Pedro Sančes, kome je kralj Felipe Šesti poverio mandata za sastav nove vlade, a čija je stranka druga po osvojenim glasovima na decembarskim izborima.

Opširnije u prilogu Mirne Brekalo:

Izvor: N1/Reuters

Atmosferu sa novih parlamentarnih izbora u Španiji, donosi nam i kolega iz agencije Rojters, Feđa Grulović:

Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Španci opet izlaze na birališta

Izvor: B92, 26.Jun.2016

Madrid -- Oko 36 miliona Španaca danas glasa na novim parlamentarnim izborima u zemlji, šest meseci od poslednjih izbora održanih krajem decembra...Konzervativna Narodna stranka, koja je bila na vlasti četiri godine, osvojila je u decembru najviše glasova, 28,7 odsto, odnosno 123 poslanika, ali...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.