Na 71 odsto glasačkih mesta, 99,79 posto zaokružilo da

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2016, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na 71 odsto glasačkih mesta, 99,79 posto zaokružilo "da"

Prema preliminarnim rezultatima sa obrađenih 71,09 odsto glasačkih mesta na referendumu o Danu Republike Srpske, 99,79 odsto građana je zaokružilo "da", odnosno da žele da se 9. januar i ubuduće obeležava kao Dan RS, saopštila je večeras Republička komisija za sprovođenje referenduma.

Do sada obrađeni podaci pokazuju da je glasalo 425.715 građana.

Prema najnovijim procenama, na referendum je izašlo između 59 i 60 posto upisanih birača.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Komisije Siniša Karan je rekao da će konačni rezultati biti saopšteni sutra u podne.

Zatvorena glasačka mesta na referendumu u RS

U Republici Srpskoj večeras u 19 sati zatvorena su glasačka mesta, na kojima su se građani na referendumu izjašnjavaju da li žele da se 9. januar i ubuduće obeležava kao Dan Republike u RS. Glasačka mesta bila su otvorena jutros od 7.00 sati. Prvi preliminarni rezultati se mogu očekivati tokom noći. Pravo glasa u RS ima 1.219.399 građana i oni su se izjašnjavali na oko 1.900 glasačkih mesta. Prema podacima Komisije za sprovođenje referenduma, do 17 sati glasalo je 51,17 odsto birača, što je 624.190 upisanih građana.

Predsednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj Siniša Karan izjavio je da je do 17 sati sati na referendum o Danu RS izašlo 624.190 građana s pravom glasa, odnosno 51,17 posto. On je rekao da se ti podaci odnose na 94,08 posto glasačkih mesta, koja obuhvataju 93,90 posto svih registrovanih glasača u RS.

Karan je kazao da u poslednji izveštaj o izlaznosti nisu uključeni glasovi na nepotvrđenim listićima i glasovi na biračkim mestima u predstavništvima RS u inostranstvu.

On je rekao da je najveća izlaznost na referendum građana distrikta Brčko, 63,77 posto, koji nisu mogli glasati na teritoriji disktrikta zbog toga što je supervizor za taj grad zabranio referendum, već u Donjem Žabaru i na području Bijeljine.

Na referendum je najmanje građana izašlo u Brodu, Derventi i Srebrenici.

Karan je ponovio da do sada nije bilo nepravilnosti u glasanju niti bilo kakvih bezbednosnih problema.

U Banjaluci je do 17 sati na birališta izašlo 46,36 posto birača, u Bijeljini 38,7 posto, Prijedoru 37,64 posto, Zvorniku 50,17 posto, Trebinju 53,8 posto i u Doboju 41,5 posto birača.

Predsednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma je najavio da će sledeći izveštaj o izlaznosti na birališta biti večeras u 21 sat, a ne, kako je ranije najavljeno, u 19 sati.

MUP RS: Referendum protekao bez incidenata

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštilo je večeras da na glasačkim mestima u RS, gde je održan referendum o Danu RS, nije zabeležen nijedan incident i da je stanje bezbednosti na području RS dobro.

MUP RS navodi da su glasačka mesta, koja su bila organizovana zbog održavanja referenduma, zatvorena i poručuje da njihov štab "Izbori 2016" nastavlja da prati i preduzima mere i radnje u cilju održavanja povoljne bezbednosne situacije u RS.

MUP RS podseća da je ministar unutrašnjih poslova doneo naredbu o zabrani prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju i zabrani saobraćaja za teretna vozila preko 3,5 tona ukupne mase u cilju nesmetanog i bezbednog odvijanja svih aktivnosti povodom održavanja referenduma o Danu RS.

U 19.00 sati prestala je da važi naredba o zabrani saobraćaja za teretna vozila preko 3,5 tona ukupne mase na svim javnim putevima u RS, navodi se u saopštenju.

Zabrana o prevozu eksplozivnih materija na području RS primjenjuje se do ponoći.

U Austriji glasalo 3.378 birača

Na glasačkim mestima u Austriji na referendum o Danu Republike Srpske ukupno je glasalo 3.378 birača.

U Austriji, gde su bila otvorena četiri glasačka mesta - u Beču, Gracu, Insbruku i Lincu - svoj glas dalo je 3.378 osoba.

Samo u Beču, gde je glasanje bilo organizovano u prostorijama Zajednice srpskih klubova, prema navodima Izborne komisije, na referendumu se izjasnio 1.541 glasač.

U Srbiji je do 11 časova glasalo 1001 lice. Od toga je najveća izlaznost bila u Beogradu (441) i Novom Sadu (350), kaze za RTV Gordana Mladić, predsednica Komisije za sprovođenje referenduma u predstavništvu RS za Srbiju.

Na glasačkom mestu u osnovnoj školu Ivan Goran Kovačić u Banjaluci prvi građani su došli i pre samog otvaranja. Kažu da su došli da ispune građansku dužnost.

"Moramo da znamo ko smo, šta smo i gde smo. 9. januar je naš praznik, slavićemo ga i ubuduće", izneo je motive za glasanje jedan od prvih glasača.

Drugi objašnjava da je ratovao za RS i da je, kako kaže, sasvim normalno da želi da se slavi dan kada je ona stvorena.

Referendum se održava u atmosferi podignutih tenzija na relaciji Banjaluka-Sarajevo, s obirom na to da je Ustavni sud BIH, koji rukovodstvo RS ne priznaje, stao na stanovište da je neustavan.

Referendumu se protive predstavnici međunarodne zajednice, Evropske unije, Savet za implementaciju mira u BiH (PIC), ne podržava ga državni vrh Hrvatske, a ni Srbije, dok je Rusija jedina koja ga podržava.

Glasačko mesto u Kuli nije ni otvoreno

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da glasačko mesto u Kuli, opština Gacko, nije ni otvoreno i da je spojeno sa drugim glasačkim mestom, jer se očekivalo da Bošnjaci neće ni izaći na referendum.

"S obzirom na to da znamo da je bošnjačko rukovodstvo pozvalo Bošnjake da ne izađu na referendum nije ni bilo potrebe da se otvara to glasačko mesto. Nema potrebe da to smatramo bilo kakvim incidentom jer nije bilo narušavanja javnog reda i mira", naglasio je Lukač.

On je dodao da je isto učinjeno sa više desetina sličnih glasačkih mesta, jer se nije ni očekivala izlaznost Bošnjaka.

Mediji u BiH javili su ranije danas da je glasačko mesto u Kuli zatvoreno.

Bošnjaci koji žive u Republici Srpskoj, posebno oni u i oko Srebrenice se protive referendumu i, kao i bošnjačko državno rukovodstvo, ovaj referendum žele da predstave kao prvi korak ka otcepljenju RS od BiH.

Oni su pozvani da bojkotuju današnji referendum.

Deveti januar je, inače, veoma važan za Srbe u RS jer je toga dana 1992. godine na Palama tadašnja skupština srpskog naroda u BiH, nakon zanemarivanja volje Srba od Bošnjaka i Hrvata, proglasila Srpsku Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Dvanaestog avgusta iste godine naziv je promenjen u Republika Srpska.

Realnost postojanja srpskog entiteta je uvažena i definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Pored političke težine koju ovaj datum nosi, on ima i svoj etno - religijski značaj.

Naime, 9. januar nije samo Dan RS, već i slava RS, Sveti Stefan.

Inače, bezbednosne strukture u Republici Srpskoj podigle su nivo bezbednosti zbog pretnji da bi pojedinci iz vehabijskih i ekstremističkih organizacija mogli da ugroze institucije RS tokom održavanja referenduma.

To je ranije saopštio ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Lukač je, kako su preneli banjalučki medii, rekao da prema informacijama kojima raspolaže MUP, postoje pretnje da bi moglo doći do ugrožavanja institucija RS, ali da će biti preduzete sve mere zaštite.

Dodik: Odgovor Tužilaštvu - pobeda, neka hapse referendum

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je danas povodom spekulacija medija da bi mogao da bude uhapšen zbog održavanja referenduma uprkos odluci Ustavnog suda, da je odgovor Tužilaštvu pobeda na referendumu.

"Ako neko hoće nekoga da hapsi, onda neka hapsi čitav referendum", rekao je Dodik novinarima nakon što je glasao u Laktašima.

Na pitanje da li će Tužilaštvo podneti krivičnu prijavu protv njega zbog kršenja Ustava on je odgovorio da je danas "važan, svečarski dan i da će se verovatno radovati rezultatima večeras, jer je atmosfera takva".

"Svi naredni dani donose i ovo i ono. Videćemo kako će to ići".

U Srebrenici otvoreno svih 16 glasačkih mesta

Na području opštine Srebrenica, gde živi većinskog bošnjačko stanovništvo, jutros je  otvoreno svih 16 referendumskih birališta.

Ni na jednom od njih nema gužvi, uglavnom, da ranije glasaju, požurili su oni stariji.

U širem krugu glasačkih mesta nalaze se po jedan ili dva policajca.

Inače, atmosfera u gradu je uobičajena, bez vidljivog povećanog prisustva policije.

Na pitanje da li će onima koji su bili protiv održavanja referenduma, uključujući premijera i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, reći da su pogrešili što su bili protiv, Dodik je odgovorio da to nikom neće reći.

"Danas je praznik i ljudi širom Republike Srpske ga doživljavaju upravo na taj način", rekao je Dodik.

On smatra da su prigovori deo uobičajene demokratske atmosfere i da sada nisu važni koliko je važno to što se referendum održava.

"Ništa ga ne može i ne treba dovesti u pitanje niti da baci bilo kakvu ljagu", rekao je Dodik i poručio da je RS mirna i stabilna i da će takva ostati do kraja dana.

Šarović: Sve će se znati nakon referenduma

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović glasao je u glasačkoj jedinici u Istočnom Sarajevu, a nakon toga izjavio da će 9. januar uvek biti vezan za lidere SDS, čiji je član od 1990.

"Ne verujem u lažne patriote. Uvek sam voleo RS i kada joj je bilo najpotrebnije. Oni koji su danas glasni, da joj zatreba, verovatno bi prvi pobegli", rekao je Šarović, preneo je sarajevski portal Klix.ba.

 S obzirom na to da je održavanje ovog referenduma zabranjeno odlukom Ustavnog suda BiH, Šarović kaže d aće se sve znati nakon njegovog održavanja.

"Narodna skupština RS nije povukla svoju odluku. Videćemo šta će biti. Nadam se da vođa nije slep", rekao je Šarović.

Ivanić: 9. januar ostaje praznik RS

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić glasao je na jednom od biračkih mesta u Banjaluci, a potom poručio da će 9. januar ostati dan koji će RS obeležavati i ubuduće.

Oni koji ne budu hteli da obeležavaju taj dan neće ga ni obeležavati, rekao je Ivanić i dodao da je ovo delom bio pokušaj izborne kampanje SNSD-a Milorada Dodika, ali daje opozicija u RS svojom podrškom osujetila taj cilj.

"Ovo je jedino zdravo i razumno rešenje. Nadam se da će večeras od 7 sati stvari otići u normalnije tokove", kazao je Ivanić.

"Apelacija je bila pokušaj poniženja srpskog naroda. Ne vidim zašto će RS trpeti sankcije zbog referenduma. Ne vidim ništa sporno u današnjem referendumu. Svako ko pomišlja na neke druge referendume, ja u tome neću učestvovati, to bi bio politički avanturizam", rekao je Ivanić novinarima.

Apelaciju za ukidanje 9. januara kao Dana RS, jer je to i pravoslavni praznik Sveti Stefan Ustavnom sudu je podneo bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Čavić: Republika Srpska je istorijska činjenica

Predsednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je danas, nakon izjašnjavanja na referendumu o Danu Republike u RS, da je Republika Srpska istorijska činjenica koju niko ne može promeniti.

Čavić je glasao na referendumskom mestu u Banjaluci.

Cvijanović: Referendumski dan uspešan

Premijerka RS Željka Cvijanović izjavila je danas, nakon glasanja, da je zadovoljna činjenicom da je RS uspela da organizuje referendum o danu tog entiteta i pokaže da je sposobna za to čak i onda kada je suočena s brojnim opstrukcijama.

"Iskoristila sam svoje pravo i obavezu prema RS-u ", rekla je ona novinarima posle glasanja, ocenivši referendumski dan kao uspešan.

Cvijanović očekuje da će sve proteći u najboljem redu i u demokratskoj atmosferi.

Plavšić: Odbrana onoga u čemu sam i ja učestvovala

Na glasačkom mestu u predstavništvu RS u Beogradu, na referendum o Danu RS je izašla i nekadašnja predsednica RS Biljana Plavšić.

"Mislim da svi znaju da je ovo odbrana RS. Inače ne izlazim na neka partijska glasanja, ali sam ovde osetila da je odbrana onoga u čemu sam i ja učestvovala, u stvaranju RS", rekla je Plavšić i dodala da Ustavni sud BiH ne treba da se bavi referendumom, preneo je "Blic".

Čubrilović: Sankcije mogu pogoršati stanje

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas nakon glasanja na referendumu o Danu RS da očekuje da će tenzije opasti, a retorika koja je bila nepotrebna, nestati.

"Mislim da je ovaj proces koji se odvija u BiH previše zaokupirao pažnju i političara i građana. Imamo dosta problema na koje moramo da se koncentrišemo", rekao je Čubrilović i dodao da se nada da će izlaznost građana biti velika.

Čubrilović je kazao da ne za šta će nakon referendum preduzeti visoki predstavnik Valentin Incko kada je reč o najavljenim sankcijama, ali zna da NSRS radi po zakonu i poštuje zakonske propise".

"Visoki predstavnik ima drugačiji stav o referendumu u odnosu na vlast u RS i njene građane, a sankcije mogu samo pogoršati stanje u BiH. Ako neko želi dodatno zagorčati stanje u BiH može krenuti i tim putem", rekao je Čubrilović.

Šešelj poručio građanima RS da izađu na referendum

Srpska radikalna stranka održala je juče u Bajinoj Bašti miting podrške za referendum u Republici Srpskoj, saopštio je danas SRS.

Predsednik SRS Vojislav Šešelj je pozvao pozvao sve građane Republike Srpske da u što većem broju izađu na referendum kako bi izglasali da 9. januar ostane državni praznik Republike Srpske, kao i da izađu na lokalne izbore koji će se održati 2. oktobra.

Pored Šešelja, na skupu su govorili predsednik Radikala za Republiku Srpsku Dragan Đurđević, potpredsednik stranke Milovan Bojić, general Božidar Delić, kao i zajednički kandidat svih srpskih stranaka za načelnika Srebrenice, Mladen Grujičić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

REFERENDUM U SRPSKOJ Otvorena mesta za glasanje

Izvor: Blic, 25.Sep.2016

Oko 1.900 glasačkih mesta na kojima će građani Srpske danas odgovoriti na referendumsko pitanje "Da li ste za to da se 9. januar slavi i obeležava kao Dan Republike?" otvorena su u 7 sati...Građani Republike Srpske, njih oko 1,2 miliona sa pravom glasa, prvi put posle rata izlaze na referendum,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.