U Albaniji danas parlamentarni izbori

Izvor: Blic, 25.Jun.2017, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Albaniji danas parlamentarni izbori

U Albaniji će danas biti održani deveti parlamentarni izbori od pada komunističkog režima Envera Hodže 1991. i prvi od punopravnog članstva te zemlje u NATO-u i dobijanja kandidatskog statusa za priključenje Evropskoj uniji.

Izbori su prvobitno bili raspisani za 18. jun, ali su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odloženi zbog bojkota opozicije. Dogovor o održavanju izbora postignut je između vlasti i opozicije, uz posredovanje EU i pre svega SAD.

Albanski parlament, inače, ima 140 poslanika, koji će biti birani u 12 višečlanih izbornih jedinica prema proporcionalnoj zastupljenosti zatvorenih lista sa izbornim pragom od tri odsto za stranke i pet odsto za koalicije.

Na izborima će se ponovno suočiti dve vodeće koalicije predvođene Socijalističkom strankom (PS) i aktualnim premijerom Edijem Ramom i opozicionom Demokratskom strankom (PD) Ljuljzima Baše.

Tu je i Pokret za Socijalističku integraciju (LSI) Petrita Vasilija, koji će ponovno predstavljati "jezičak na vagi" prilikom sastavljanja nove albanske vlade.

Međunarodni institut IFIMES iz Ljubljane u analizi povodom izbora konstatuje da je najveće negativno iznenađenje lider PS Edi Rama koji se okrenuo nacionalizmu i navodnom povezivanju albanskih etničkih prostora u jednu državu.

Ne sme se, kako se navodi, zaboraviti činjenica da je Albanija punopravna članica NATO-a i da za njen suverenitet garantuje NATO, dok je u ustavu Kosova jasno zapisano, da nije moguće pripajanje odnosno "ujedinjenje Republike Kosovo sa nekom drugom državom pa ni sa Albanijom".

Pozivajući se na raspoloženje birača, IFIMES navodi da posle četiri godine na čelu albanske vlade, albanski glasači i jedan deo međunarodne zajednice spremni su da aktualnom predsedniku vlade i lideru PS, zbog njegove neprimerene retorike i pojedinih poteza dodele "žuti karton", ali ne i Socijalističkoj stranci.

Prema istraživanjima, Socijalistička stranka pojedinačno bi osvojila najviše glasova, ali ne toliko da bi mogla sama da formira vladu.

Demokratska stranka zaostaje za Socijalističkom strankom, dok je na trećem mestu Pokret za socijalističku integraciju (LSI).

Navodi se da je Rama pomake napravio u prve dve godine premijerskog mandata jer je tada, kako se navodi, mnogo obećavao, ali je taj početni zanos izgubljen povezivanjem aktuelnog premijera sa "kanabizacijom Albanije" i cvetanjem organiziranog kriminala i narko biznisa.

Analitičari smatraju da Edi Rama Albaniju generalno vodi u pogrešnom smeru, pre svega zbog slabih ekonomskih uslova, koji se očitavaju u visokoj stopi nezaposlenosti, porastu troškova života, niskim platama i malim penzijama, koje ne omogućavaju život dostojan čoveka.

Dodaje se i da Rama više nije favorit Zapada, jer petostruko povećanje prinosa marihuane nije rezultat kojim se može pohvaliti, pa za to u IFIMES-u smatraju da će parlamentarni izbori pokazati da li će Baša znati da iskoristi sve slabosti Rame i postane novi albanski vođa.

Međutim, ko će biti novi albanski vođa u mnogo čemu zavisiće od Pokreta za socijalističku integraciju (LSI), od čije podrške će zavisiti ko će formirati novu albansku vladu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.