Tužioci: Političari, rođaci i tajkuni utiču na naš izbor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Mar.2015, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužioci: Političari, rođaci i tajkuni utiču na naš izbor

Gotovo 70 odsto tužilaca u Srbiji smatra da se izbori upravo za tu funkciju odvijaju uz uticaje političara, rođaka, prijatelja i interesnih grupa, ali se zalažu za otklanjanje svih uticaja na njihov integritet i rad, kao i izmene zakona o Državnom veću tužilaca koje bi takođe doprinele tom cilju.

Prema istraživanju CESID-a koje je danas predstavljeno na konferenciji za novinare Udruženja tužilaca Srbije, 47 odsto anketiranih smatra da su uticaji političkih stranaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uticali na izbore tužilaca.

Njih 13 odsto smatra da su prilikom izbora tužilaca doprinos dale prijateljske i rođačke veze, tri odsto ispitanika da su se u izbor mešale interesne grupe (tajkune, privredne, kriminalne...), dok 37 odsto misli da je za izbor bilo presudno znanje i autoritet tužioca.

Istraživanje je, prema rečima predsednika Udruženja tužilaca Gorana Ilića, reprezentativno i sprovedeno je anketiranjem 521 tužioca i zamenika tužilaca.

Ilić je ukazao da su tužioci reformu iz 2009. ocenili kao lošu, a smatraju da stanje nije popravljeno ni promenama 2012. godine.

Tužioci su takođe pokazali nepoverenje prema DVT-u , telu koje treba da ih predstavlja i koje je najviši organ u sistemu tužilaštva u Srbiji, dodao je Ilić i naglasio da se Udruženje zalaže da izmene zakona kojima će se taj obezbediti nezavisnost i zaštita samostalnost u radu tog organa.

Sekretar Državnog veća tužilaca Tomo Zorić rekao je da će to telo zajedno sa udruženjem tražiti najbolja rešenja i istakao da su integritet i nezavisnost najvažniji za delovanje javnog tužilaštva.

Na konferenciji su govorili i ambasadori Holandije Lorent Stokvis i misije OEBS Peter Burkhard čije su institucije podržale ovo istraživanje.

Obojica su istakla da će pomoći Udruženju u naporima za otklanjanje svih spoljnih uticaja na tužilaštvo i jačanje integriteta te profesije ključne za vladavinu prava.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Na izbor tužilaca utiču politika, rođačke veze i interesne grupe

Izvor: Radio 021, 27.Mar.2015

Gotovo 70 odsto tužilaca u Srbiji smatra da se izbori za tu funkciju odvijaju uz uticaje političara, rođaka, prijatelja i interesnih grupa...Prema istraživanju CESID-a, 47 odsto anketiranih smatra da su uticaji političkih stranaka uticali na izbore tužilaca. Njih 13 odsto smatra da su prilikom...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.