Tradicionalne industrije se vraćaju na berze

Izvor: VOA, 29.Apr.2016, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tradicionalne industrije se vraćaju na berze

Pozicije visokotehnološkog sektora na berzama donekle slabe, a vraćaju se tradicionalne, modernizovane ili redizajnirane industrije.

Na Volstritu postoji jedna stara izreka – „prodaj u maju i idi“. Mada se o zaradama i profitima kompanija razgovara početkom godine, na proleće investitori i menadžeri fondova žele da uzmu profit, ili da smanje gubitke, pre dolaska letnje sezone kada je poslovanje sporije. Medjutim, ova >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << izborna godina bi mogla da bude drugačija.

Na svetsklim berzama nova, visoka tehnologija pomalo odlazi u stranu, a vraćaju se stare, modernizovane ili redizajnirane industrije. Čak i gigant Epl je zabeležio pad prodaje, prvi put do sada. Investitori se okreću tradicionalnim sirovinama i materijalima, dok sektor koji je obezbedjivao rast donekle slabi.

Analitičari to zovu „povratak na staro, ili osnovno“, dok drugi smatraju da se radi o prirodnim cikličnim promenama. Met Tatl, direktor istoimene firme, pozdravlja te promene.

Met Tatl, DIREKTOR „TUTTLE TACTICAL“

„Volimo energiju, metale i akcije rudarskih kompanija. Ponovo se okrećemo njima, a ne volimo preterano bio-tehnološke i tehnološke kompanije.“

Cena nafte se stabilizovala, što je slučaj i sa drugim sirovinama. Dolar stagnira posle odluke Federalnih rezervi da ne podignu kamatne stope. Tatl smatra da će Fed čekati do posle izbora sa odlukom o eventualnom povećanju kamatnih stopa.

Met Tatl, DIREKTOR „TUTTLE TACTICAL“

„Ne bismo bili iznanedjeni ako dodje do povećanja kamatnih stopa posle izbora. Ali mislim da predsednica Federalnih rezervi Dženet Jelen ne želi da bude odgovorna za izbor predsednika.“

Džered Dilian, broker na Volstritu smatra da strani investitori vide priliku.

Džered Dilian BROKER

„Sirovine i materijali su se stabilizovali. Tom sektoru medjutim nedostaju investicije zato što u proteklih 5 godina nije stajao najbolje.“

Stabilizacija cena sirovina i bazičnih materijala, utisak da su tehnološke kompanije dostigle plafon i neizvesna izborna godina možda zajedno doprinese trendu da se ne prodaje, već investira u maju, i da se ostane.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.