Sve je spremno za nedeljne izbore za Nacionalne savete

Izvor: BKTV News, 23.Okt.2014, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve je spremno za nedeljne izbore za Nacionalne savete

Pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji u nedelju 26. oktobra biraće svoje predstavnike. Pravo glasa na tim izborima ima oko 454.000 osoba, dok će svoje predstavnike na elektorskim skupštinama dobiti više od 32.000 građana Srbije upisanih u Poseban birački spisak. Predizborna tišina počinje večeras u ponoć.

Za regularnost drugih izbora za Nacionalne savete nacionalnih manjina koji se održavaju u Srbiji ovog puta zadužena je Republička >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << izborna komsija. Izborni proces nadgledaće i 400 posmatrača, među kojima i oni iz Evropske komisije, OEBS-a i ambasada.
Premijer Aleksandar Vučić pozvao je sve pripadnike nacionalnih manjina a posebno Bošnjake da izađu u nedelju na izbore i izaberu svoja nacionalna veća.
„Za mene je važno da pozovem sve pripadnike nacionalnih manjina da izađu na izbore za nacionalne savete“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare i naveo da očekuje da će sve u nedelju tokom izbora proteći u najboljem redu.
„Osetljiv je posao jer znamo šta se desilo pre četiri godine. Želimo da neutralnim stavom osiguramo da ti izbori proteknu što je bolje moguće“, ističe zamenik sekretara RIK-a Veljko Odalović.
Većina će svoje predstavnike birati na direktnim izborima. One manjine koji se nisu upisale u dovoljnom broju u Poseban birački spisak članove novog Nacionalnog saveta dobiće na posebnim, elektorskim skupštinama.
„Makedonci, Hrvati i Crnogorci idu na elektorske izbore, i moram da kažem da se 340 elektora prijavilo, što je tri puta više od propisanog broja. U skladu sa zakonom, Ministarstvo je potvrdilo njih 313″, kaže Nina Fira iz Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
Birački materijali su podeljeni biračkim odborima a materijal preveden na jezike nacionalnih manjina.
Na izborima u nedelju učestvuje 20 nacionalnih manjina sa 82 izborne liste. Osim u Vojvodini i u Centralnij Srbiji, glasaće se i na jednom izbornom mestu u severnoj Kosovskoj Mitrovici.
Izvor: rts.rs
The post Sve je spremno za nedeljne izbore za Nacionalne savete appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Izbori za Savete nacionalnih manjina i u Pirotu

Izvor: juGmedia, 24.Okt.2014, 07:28

PIROT – Na izborima za savete nacionalnih manjina koji su zakazani za nedelju 26. oktobar u Pirotu će se glasati na 5 biračkih mesta...Pripadnici dve nacionalne manjine na neposrednim izborima biraće svoje predstavnike...U poseban birački spisak u Pirotu upisano je 1510 pripadnika romske i 675...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.