Izvor: Blic, 03.Dec.2016, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojiljković: Sindikati možda na lokalnim izborima

Članovi Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost" razmišljaju o tome da učestvuju na narednim lokalnim izborima u Srbiji, kaže novi predsednik tog sindikata Zoran Stojiljković.

Ideja učešća na izborima javila se, prema njegovim rečima, zbog nezadovoljstva članstva tog sindikata postojećom situacijom i dominacijom političke sfere i političkih aktera.

"Razmišlja se u tom pravcu, ali nema definitivne odluke o tome. Mislimo da bi neka vrsta dobrog testa za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << početak bili lokalni izbori", rekao je predsednik UGS "Nezavisnost" za Tanjug.

Stojiljković je citirao svog prethodnika Branislava Ccanka, koji je imao običaj da kaže "da je danas u Srbiji uticajnija jedna mala stranka sa nekoliko stotina potencijalnih članova i dobro pozicioniranim šefom i njegovim najboljim prijateljem i prijateljicom, nego sindikati".

"Oni više utiču kada udju u parlament, nego velke socijalne civilno društvene organizacije poput sindikata, koje su još uvek relativno brojne i sa dobro razvijenom infrastrukturom", rekao je Stojiljković.

Dodaje da je izlazak sindikata na izbore, ipak, "ozbiljna avantura", pa će članstvo tu ideju dobro analizirati pre konačne odluke.

Stojiljković podseća da se na lokalnim izborima ne otvaraju velika politička i nacionalna pitanja, već su u fokusu isključivo pitanja kvaliteta života ljudi, te da se zato o lokalnim izborima i razmišlja.

"Na lokalu možete da idete u okviru sindikalnih ili gradjanskih lista, ako imate kvalitetne partnere. Test je onda da preskočite izborni prag i udjete u lokalni parlament. Kada udjete u parlament, onda ste se osnažili i ne mogu vas tek tako ignorisati, što je jako važno. Mi ćemo prethodno testirati ovu stvar i, ako vidimo da imamo ljude sa integritetom, onda ćemo ići na to", objasnio je Stojiljković.

On je naveo da i u Savezu samostalnih sindikata Srbije nisu daleko od ideje da sindikati "imaju neko svoje političko krilo".

Mi sad počinjemo da razmišljamo o tome, mada je tu puno izazova, rekao je sagovornik Tanjuga.

Najbolji test, ponovio je, bili bi lokalni izbori, jer kako kaže, na nacionalnim izborima "ulazite u arenu gde svi gledaju da vas pojedu", odnosno svi razmišljaju kome ćete biti mlađi poslušni partner, zašto ste se pojavili, čije glasove želite da uzmete da bi neko drugi profitirao...

On kaže da u Srbiji ima mnogo stranaka koje "zanoće" u opoziciji, a probude se u vlasti.

"Tako da mi nemamo puno poverenja u ono što se događa sa političkim partijama, da će ono obećano i realizovati. Prosto smo došli u poziciju - glasovi za podršku", objašnjava Stojiljković.

Ranije su se, podseća, neki drugi sindikati "zaletali" i izlazili na izbore u koalicijama i "političkim brakovima" iz računa.

Stojiljković, inače profesor na Fakultetu političkih nauka, ocenjuje da je veoma važno značajnije učešće građana u kreiranju javnih politika, i ukazuje na činjenicu da takozvani obični građani i radnici državu "vide" u liku nastavnika, lekara, policajaca, carinika...

Platforma za "obične građane"

Zato su važne, kaže profesionalne i strukovne organizacije i drugi vidovi organizovanja unutar zajednice, posredstvom kojih se ističu zahtevi, a ne samo posredstvom političkih partija.

To se, podseća, videlo tokom štrajka advokata i nastavnika, koji su se organizovali.

"Čim toga nema, zbog, recimo, straha od gubitka posla i slično, onda politika može da vršlja i utvrdjuje pravila igre. Ako imate slabe sindikate i profesionalna udruženja, onda politika nema obavezu da ozbiljno pregovara sa njima i da u skladu s tim kreira javne politike", istakao je Stojiljković.

On je podvukao da je cilj sindikata da bude neka vrsta "platforme" za objedinjavanje interesa tzv. "običnih građana".

Kaže, inače, da sindikat danas mora mnogo više da se bavi, ne toliko stalno zaposlenima, koliko takozvanim frilenserima, "ugovorcima", ljudima koji su zaposleni na odredjeno vreme, takozvanim „prekarnim“ radnicima koji imaju nesigurnu radnu egzistenciju, rade bez ugovora i slično...

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sindikati hoće na lokalne izbore

Izvor: B92, 03.Dec.2016

Članovi Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost" razmišljaju o tome da učestvuju na narednim lokalnim izborima u Srbiji...To kaže novi predsednik tog sindikata Zoran Stojiljković...Ideja učešća na izborima javila se, prema njegovim rečima, zbog nezadovoljstva članstva tog sindikata postojećom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.