Srbin kupovao svedoke za Orića?!

Izvor: Vesti-online.com, 29.Avg.2016, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin kupovao svedoke za Orića?!

Ratni zamenik komandanta Trećeg bataljona Bratunačke brigade, ali i nosilac liste Pokret za preokret na oktobarskim lokalnim izborima u Srebrenici, Sreten Petrović, optužen je pred Sudom BiH da je uticao na svedoke u predmetu protiv Nasera Orića kako bi bivši komandant muslimana u Srebrenici - bio oslobođen!

Ovaj šokantan obrt usledio je nakon Petrovićevog iznenadnog hapšenja krajem prošle nedelje. On je uhapšen >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << "zbog ometanja rada pravosuđa i uticaja na svedoke", ali je posle saslušanja pušten da se brani sa slobode. Ipak, u javnost je procurela informacija da je optužen zato što je svedocima u procesu protiv Orića sugerisao da menjaju iskaze i da umesto protiv, svedoče u njegovu korist.

Radojka Filipović, predsednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac, kaže da je šokirana ovim saznanjem.

- Ovo je prvi put da se ovako nešto događa i verujte mi da sam bila zatečena. Nažalost, živimo u državi apsurda u kojoj je izgleda sve moguće, pa tako i da je Orić pred Sudom BiH optužen za ubistvo samo tri uhapšena vojnika VRS, a ne i za 3.200 Srba koji su stradali tokom rata od strane njegovih vojnika - ističe Filipovićeva.

S druge strane, Branislav Dukić, predsednik Saveza logoraša RS, ističe da ova vest za njega nije iznenađenje i da je već upozoravao da je za očekivati da Orićeva odbrana počne sa potkupljivanjem svedoka.

- Što zbog loše ekonomske situacije u zemlji, ali i teze koja se stalno provlači da su "Srbi lako potkupljivi", Oriću i njegovim advokatima je lako da nude novac u zamenu za lažno svedočenje. Međutim, nemam dileme da je potkupljivanje samo jedan deo te strategije, jer ma koliko se činilo da su i Zelene beretke i Ševe rasformirane, njeni pripadnici će učiniti sve da njihov nacionalni heroj, kako Orića doživljavaju, izbegne pravdu. S druge strane, imate svedoke koji su prepušteni sami sebi i koji će učiniti sve da zaštite bezbednost svojih porodica - objašnjava Dukić.

Kako "Vesti" nezvanično saznaju u Bratuncu, Petrović je na volšeban način došao do iskaza svedoka koji terete Orića i onda nekima od njih "sugerisao" da ga uobliče u korist ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici.

- Nažalost, Petrović nije jedini za koga se javno pričalo da to radi. Ali, sve do sada je bilo na nivou rekla-kazala. Videćemo da li će i ostali koji su to isto radili biti uhapšeni i procesuirani - ističe naš izvor.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.