Ruski novinar optužen pošto je obelodanio izbornu prevaru

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Sep.2016, 22:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski novinar optužen pošto je obelodanio izbornu prevaru

Sud u Sankt Petersburgu pokrenuo je postupak protiv jednog ruskog novinara, optuženog da je na parlamentarnim izborima u Rusiji 18. septembra glasao više puta kako bi ukazao na kršenje izbornih zakona.

Denis Korotkov, novinar informativnog sajta Fontanka.ru, zadržan je još na biračkom mestu u južnom delu Sankt Petersburga i optužen za "pokušaj glasanja u tuđe ime".

Redakcija Korotkovljevog portala saopštila je da je on time samo želeo da ukaže na konstantne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << izborne prevare.

Kako se navodi u saopštenju sajta Fontanka.ru, Korotkov je uspeo da na svoj pasoš zalepi etiketu koju su mogli da uoče samo oni koji su učestvovali u prevari, što mu je omogućilo da glasa nekoliko puta.

On je na kraju prisutnima na biralištu javno rekao šta je učinio, a oni su pozvali policiju.

"Naš novinar je razotkrio izborne prevare pred svima, a optužen je zbog toga. To je više nego bizarno", rekao je za agenciju Frans pres urednik portala Aleksandar Gorškov.

On je izrazio nadu da će "zdrav razum" ipak pobediti u slučaju Korotkova, dok mu preti novčana kazna od 3.000 rubalja (oko 40 evra).

Po oceni posmatrača, na parlamentarnim izborima u Rusiji 18. septembra bilo je manje zloupotreba nego na prethodnim 2011. godine.

Nevladina organizacija Golos ukazala je na zloupotrebe poput stavljanja regionalnih izbornih komisija pod nadležnost lokalnih vlasti, prevoz glasača autobusom sa jednog biračkog mesta na drugo kako bi glasali više puta, i punjenje glasačkih kutija u Kalinjingradu i Krasnojarsku.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Ruski novinar optužen pošto je obelodanio izbornu prevaru

Izvor: B92, 28.Sep.2016

Sud u Sankt Petersburgu pokrenuo je postupak protiv jednog ruskog novinara...On je optužen da je na parlamentarnim izborima u Rusiji 18. septembra glasao više puta kako bi ukazao na kršenje izbornih zakona...Denis Korotkov, novinar informativnog sajta Fontanka.ru, zadržan je još na biračkom mestu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.