Rohani čestitao biračima što je izabran rekordan broj žena u parlament

Izvor: Blic, 02.Maj.2016, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rohani čestitao biračima što je izabran rekordan broj žena u parlament

Iranski predsednik Hasan Rohani čestitao je danas glasačima što su na parlamentarnim izborima izabrali rekordan broj žena u parlament od Islamske revolucije 1979. godine, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Drugi krug parlamentarnih izbora održan je u petak, a većinu su osvojili umereni islamski kandidati i reformisti, dok 17 izabranih poslanica čini šest odsto od 290 poslanika.

Pošto je u parlament izabrano 16 sveštenika, novi saziv iranskog parlamenta će imati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << više žena nego verskih vođa.

"Ljudi su izabrali najbolje kandidate na izborima 26. februara i 29. aprila", naveo je Rohani.

U drugom kugu glasanja u petak su birani kandidati u jedinicama gde niko nije dobio dovoljan broj glasova u prvom krugu.

Ukupno je 18 žena pobedilo u svojim jedinicama, ali je iranski Savet čuvara, ustavno nadzorno telo, poništilo pobedu Mine Haleki posle prvog kruga, naveo je BBC.

Rohani je izrazio podršku Haleki u današnjem govoru, navodeći da je "18 poslanica" izabrano u parlament.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.