Republikanci smatraju da je Obama centralno pitanje na izborima

Izvor: VOA, 29.Okt.2014, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republikanci smatraju da je Obama centralno pitanje na izborima

Predstojeći kongresni izbori narednog utorka imaće značajan uticaj na preostalli deo mandata predsednika Baraka Obame. Republikanci nastoje da predstave predsednika Obamu i njegov dosadašnji rad kao centralno pitanje tokom kampanje za preuzimanje kontrole nad Senatom. Ukoliko uspeju, Obama bi mogao da bude suočen sa novim političkim izazovima tokom poslednje dve godine svog predsednikovanja.

Srednjoročni >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << izbori narednog utorka imaće značajan uticaj na preostalli deo mandata predsednika Baraka Obame. Republikanci nastoje da predstave predsednika Obamu i njegov dosadašnji rad kao centralno pitanje tokom kampanje za kontrolu nad Senatom. Ukoliko uspeju, Obama bi mogao da bude suočen sa novim političkim izazovima tokom poslednje dve godine svog predsednikovanja.

U izvesnom smislu, srednjoročni izbori 2014. su poslednja kampanja Baraka Obame – poslednja šansa da pridobije birače i pomogne demokratama da zadrže većinu u Senatu.

„Ove jeseni ja nisam na biračkom listiću. Mišel je prilično srećna zbog toga. Ali budite uvereni. Ova politička pitanja su na biračkom listiću. Svako od njih.“

„4. novembra Obamina politika je na glasačkom listiću. Glasajte da zadržite teroriste van SAD. Glasajte za republikance.“

Republikanci žele da predsednik bude u fokusu nacionalne kampanje, uključujući republikanskog kandidata za Senat iz Severne Karoline, Toma Tilisa:

„Ako želite istu propalu politiku predsednika Obame, glasaćete za Kej Hejgen.“

Demokratska senatorka Kej Hejgen je odgovorila tokom nedavne debate.

„Tilis želi da ova trka bude o predsdniku. Ali, na ovim izborima mi biramo senatora iz Severne Karoline.“

Predsednikova slaba popularnost navela je mnoge demokrate da se se distanciraju od njega. A, kada Obama vodi kampanju, kao na ovom skupu u Merilendu, on krivi republikance za politički zastoj.

„Znate da su oni protiv mene. Mi to znamo. Svi znate da će, ako ja nešto predložim oni biti protiv toga.“

Predsednik i njegove demokrate nisu u povoljnom položaju ove godine kaže analitičar Džon Fortije.

„Pod jedan, srednjoročni izbori se gotovo uvek okrenu protiv predsednika bez ozbira šta se dešava. Pod dva, predsednik nije tako popularan u javnosti. On uživa podršku od 40 do 42 odsto onih koji misle da on dobro obavlja posao.“

Zabrinutost javnosti povodom ebole i pretnje Islamske države prilično je uznemirila birače, kaže Tomas Man iz Instituta Brukings.

„To doprinosi atmosferi u kojoj ljudi osećaju da predsednik ne drži stvari pod kontrolom.“

Demokrate su pozdravile pomoć u kampanji od strane prve dame Mišel Obame, bivše državne sekretarke Hilari Klinton i njenog muža, bivšeg predsednika Bila Klintona.

„Svi naši prijatelji u drugoj stranci bezobzirno napadaju predsednika i ponašaju se kao da je ovo referendum o njemu – a nije. Ovde se radi o vašoj budućnosti.“

Ukoliko republikanci dobiju većinu u Senatu to bi moglo da izmeni ravnotežu snaga u Vašingtonu, kaže anketar Frenk Njuport:

„Ukoliko republikanci zaista preuzmu kontrolu nad Senatom to bi još više otežalo predsedniku da pokuša da progura stvari u Kongresu i da saradjuje sa tim telom jer bi oba doma kontrolisala opozicija.“

To bi značilo nastavak političkog zastoja kaže Tomas Man sa Brukings instituta.

„Mislim da je i do sada sve bilo dosta neprijatno, protivnički, ružno i neproduktivno - koliko gore još može da bude?“

Predsednik Obama je stupio na položaj sa nadom da će prevazići stranačke razmirice, ali će se tokom dve poslednje  godine svog predsednikovnja verovatno suočiti sa svojom najvećim političkim testom.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.