RIK usvojio uputstvo za izbore za članove saveta manjina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2014, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK usvojio uputstvo za izbore za članove saveta manjina

Republička izborna komisija usvojila je večeras Uputstvo za sprovođenje neposrednih izbora za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, koji su zakazani za 26. oktobar, kao i Rokovnik za vršenje izbornih radnji.

Prema uputstvu, organi za sprovođenje izbora su Republička izborna komisija i birački odbori, a za pružanje tehničke pomoći u organizovanju izbora RIK obrazuje radna tela.

Izborne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << liste podnose se RIK-u, najkasnije 15 dana pre dana održavanja izbora.

Zamenik sekretara RIK-a Veljko Odalović rekao je da će, bez obzira što RIK po prvi put organizuje izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, svim učesnicima izbornog procesa obezbediti ravnopravan tretman i poštovanje zakonske procedure.

"Mislim da ćemo, bez obzira na specifičnost i kompleksnost posla - sa čime se RIK do sad nije susretao, posao uspešno obaviti i da ćemo u danu sprovođenja izbora stvoriti sve uslove da na biračkim mestima sve protekne u najboljem redu", rekao je Odalović.

On je istakao da će izborni materijal - zakon, uputstvo, rokovnik, pravila o radu biračkih odbora, obrazac za podnošenje kandidature, glasački listić - biti štampan na deset jezika nacionalnih manjina.

Odalović je rekao da se biračko mesto određuje za glasanje najmanje 100,a najviše 2.500 birača i da očekuje da će biti više od 860 biračkih mesta, koliko ih je bilo na prošlim izborima.

Rokovnikom je utvrđeno da se izborne liste mogu podneti do 10. oktobra, dok izveštaj sa ukupnim rezultatima izbora treba da bude objavljen najkasnije 30. oktobra u 20 sati.

Pripadnici 17 nacionalnih manjina koji žive u Srbiji biraće svoje savete neposrednim putem, dok na izbore neće izaći ruska i turska manjina. Goranci su se ranije izjasnili da se ne smatraju nacionalnom manjinom.

Da bi neka nacionalna manjina ostvarila mogućnost za direktne izbore, u posebnom biračkom spisku mora da ima najmanje 40 odsto upisanih od ukupnog broja građana koji su se izjasnili kao njeni pripadnici na popisu stanovništva 2011. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.