Potpuno rasulo u Španiji: Treći izbori za godinu dana?

Izvor: B92, 29.Avg.2016, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpuno rasulo u Španiji: Treći izbori za godinu dana?

Glavna opoziciona Socijalistička partija u Španiji odbila je da podrži napore premijera Marijana Rahoja da formira manjinsku vladu.

Time je zemlja na korak bliža ponovnom održavanju izbora - trećim za godinu dana.

"Naši glasači su glasali da se oslobode Rahoja", rekao je lider Socijalističke partije Pedro Sančes posle polučasovnog sastanka sa Rahojom.

Španija je bez vlade već osam meseci. Konzervativna Narodna partija Rahoja je odnela pobedu na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izborima, ali nije uspela da obezbedi apsolutnu većinu.

Rahoj je sklopio dogovor sa manjom liberalnom partijom Sijudadanos, čime je obezbedio 170 glasova u parlamentu sa 350 mesta, ali je to za šest manje nego što mu je potrebno da bi u sredu formirao vladu.

Ako za dva dana vlada ne bude formirana, Španci će ponovo glasati 25. decembra.

Španci su prvi put izašli na parlamentarne izbore u decembru prošle godine, ali nijedna stranka nije osvojila potrebnu većinu, što se ponovilo i u junu ove godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rasulo u Španiji: Treći izbori za godinu dana?

Izvor: OkRadio.rs, 29.Avg.2016

Glavna opoziciona Socijalistička partija u Španiji odbila je da podrži napore premijera Marijana Rahoja da formira manjinsku vladu. Time je zemlja na korak bliža ponovnom održavanju izbora - trećim za godinu dana. "Naši glasači su glasali da se oslobode Rahoja", rekao je lider Socijalističke...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.