Pajtić: Pokrajinski izbori najranije 22. aprila

Izvor: Danas, 27.Avg.2015, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Pokrajinski izbori najranije 22. aprila

- Prema Statutu pokrajine, izbore za poslanike raspisuje predsednik Skupštine, 90 dana pre isteka mandata Skupštine, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana. Dakle, prvi mogući termin za održavanje izbora je 22. april, a poslednji 22. maj. To nije pitanje političke volje, već pravnih propisa. Lokalni izbori su mogući, takođe, tek u tim terminima, ističe za Danas Bojan Pajtić, premijer Vojvodine i predsednik Demokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << stranke, odgovarajući na pitanje koliko je realno da se izbori u Vojvodini održe 24. januara kao što se spekuliše u javnosti.

On dodaje i da prema Ustavu nisu mogući vanredni lokalni, već samo vanredni pokrajinski izbori. "Saglasni smo da izbori budu održani u prvom mogućem roku, dakle, u aprilu. Nismo za odugovlačenje do poslednjeg roka", napominje Pajtić.

U Srpskoj naprednoj stranci juče nismo uspeli da dobijemo odgovor o tome kada bi mogli da se održe pokrajinski izbori, niti komentar na Pajtićevu tvrdnju da se birališta mogu otvoriti najranije 22. aprila. Međutim, potpredsednik SNS Igor Mirović je pre nekoliko dana u izjavi za Danas istakao da njegova stanka ne licitira sa datumom za raspisivanje pokrajinskih i lokanih izbora, te da ne mogu u ovom trenutku da potvrde, ni demantuju pisanje pojedinih medija da će pokrajinski izbori biti održani 24. januara naredne godine.

"S obzirom na situaciju u Vojvodini SNS želi da izbori budu održani što pre, ali ne želi da nameće svoje stavove, već želi da dijalogom dođe do određenog termina za održavanje izbora koji bi odgovarao većini političkih stranaka. DS, međutim, odbija dijalog i ona bi da, ako može, izbori budu održani poslednje nedelje Pajtićevog mandata", rekao je Mirović.

Kada je reč o redovnim lokalnim izborima, Zakon o lokalnim izborima predviđa da izbori za odbornike moraju sprovesti najkasnije 30 dana pre kraja mandata odbornika kojima ističe mandat, ali ne kada bi oni najranije mogli da se održe. Prethodni lokalni izbori održani su početkom maja 2012. godine, i ako računamo da su se lokalne vlasti konstituisale, u proseku, do kraja maja, to znači da bi novi izbori morali da se održe negde do kraja aprila sledeće godine. Zakon propisuje i da od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45, ni više od 60 dana.

Rok do septembra

Zbog smanjenja troškova i bolje organizacije, pretpostavlja se, da će lokalni i pokrajinski izbori biti održani istog dana, kao i vanredni parlamentarni ukoliko premijer Srbije Aleksandar Vučić donese odluku o njihovom raspisivanju. Kako je nedavno najavio, odluku o izborima trebalo bi da donese do kraja septembra.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pajtić: Izbori u Vojvodini najranije 22. aprila

Izvor: B92, 28.Avg.2015, 07:03

Premijer Vojvodine i predsednik DS Bojan Pajtić izjavio je da će se, zbog pravnih propisa, pokrajinski izbori održati najranije 22. aprila 2016. godine..."Prema Statutu pokrajine, izbore za poslanike raspisuje predsednik Skupštine, 90 dana pre isteka mandata Skupštine, tako da se izbori okončaju...

Nastavak na B92...

Izbori najranije 22. aprila

Izvor: Akter, 28.Avg.2015

Premijer Vojvodine i predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da je prvi mogući termin za održavanje pokrajinskih izbora je 22. april, a poslednji 22. maj i istakao da to nije pitanje političke volje, već pravnih propisa..Prema Statutu pokrajine, izbore za poslanike raspisuje predsednik...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.