PRORAČUNATO: Siniša Mali časti manjim porezom samo zbog izbora!

Izvor: Kurir, 26.Nov.2015, 05:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRORAČUNATO: Siniša Mali časti manjim porezom samo zbog izbora!

Prva rata za naplatu poreza na imovinu nižeg i za 500 dinara stiže na proleće, kad i izbori.

BEOGRAD - Gradske vlasti u Beogradu rešile su da smanje porez na imovinu za ovu godinu iako su samo pre nekoliko meseci tvrdile da su nemoćne da građanima umanje ovu obavezu prema državi.

Beograđani će sigurno biti zadovoljni što će im porez biti manji, pa makar i za 500 dinara, ali mnogi se već sada pitaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da li je razlog politički, odnosno približavanje izbora, budući da prva rata za ovogodišnji porez na naplatu stiže u martu 2016, dok se i lokalni izbori očekuju na proleće.

Naime, gradonačelnik Siniša Mali odlučio je da poveća amortizaciju sa 0,8 na jedan odsto po godini starosti nekretnine, što znači da će građani imati veći popust prilikom obračuna poreza. Računica govori da će vlasnik stana od 50 kvadrata starog 20 godina u trećoj zoni u Beogradu platiti porez 500 dinara manje jer će mu umanjenje za 2016. biti 2.880, a ne kao ove 2.300.

Grad je amortizaciju mogao da poveća i prošle godine i tako olakša građanima plaćanje poreza za 2015. Sve lokalne samouprave mogu to da urade jer je maksimalna amortizacija jedan odsto po Zakonu o porezima na imovinu. Kada su se građani sredinom ove godine, po dobijanju poreskih rešenja za 2015, pobunili zbog povećanja poreza, gradonačelnik im je odgovorio da je zakon odredio kako će se plaćati porez i da je Grad uspeo da olakša kome god je mogao.

Siniša Mali

SLUŠAMO GRAĐANE

Gradonačelnik Siniša Mali kaže za Kurir da ova gradska vlast sluša građane, pronalazi načine da izađe u susret njihovim zahtevima i to je jedini razlog izmena u vezi sa porezom na imovinu.

- Bilo je nemoguće promeniti metodologiju obračuna poreza, ali smo zato promenili šta smo mogli da bismo olakšali plaćanje poreza našim sugrađanima. To je primer odgovorne vlasti koja sluša svoje građane - naveo je on.

Porez 2015.

NA ŠTA SU SE ŽALILI GRAĐANI

- porez za kuću od blata i slame u Dobanovcima bio veći nego na stan na Voždovcu

- porez za kuću od blata i slame u odnosu na godinu pre dupliran

- porez drastično veći kada se uporedi s komšijama

- nepostojanje olakšica zbog slabog materijalnog stanja, bolesti, članova porodice...

Autor: Vladimir Spasić,Foto: Dragana Udovičić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.