Nikad neizvesnija izborna trka u Hrvatskoj

Izvor: RTS, 26.Jan.2015, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikad neizvesnija izborna trka u Hrvatskoj

Uoči neizvesnog drugog kruga predsedničkih izbora u Hrvatskoj glavno pitanje je za koga će se opredeliti glasači Ivana Sinčića iz prvog kruga.
Neizvesna trka na predsedničkim izborima u Hrvatskoj između kandidata vladajuće Socijaldemokratske partije u i aktuelnog predsednika Ive Josipovića i kandidata Hrvatske demokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zajednice Kolinde Grabar Kitarović.

Glavno pitanje uoči nikad neizvesnijih izbora u regionu je da li će i kako glasati oko 16 odsto izašlih birača čiji je favorit u prvom krugu bio student Ivan Sinčić.
Posle samo 1,3 odsto razlike u glasovima u prvom krugu, prava kampanja je zapravo počela tek pre dve nedelje. Aktuelnom predsedniku ne ide na ruku loša ekonomska i privredna situacija u zemlji, za šta je odgovorna vlada SDP-a, stranke koja stoji iza njegove kandidature.
S druge strane, to je glavni adut Kolinde Grabar Kitarović, kojoj Ivo Josipović prebacuje da je bila članica najkorumpiranije, HDZ-ove vlade, čiji je premijer Ivo Sanader, i ne samo on, završio u zatvoru. Hrvatski analitičar Vlatko Cvrtila smatra da će biti veoma zanimljivo u Hrvatskoj ako pobedi kandidatkinja HDZ-a.
"Ona je sama u kampanji dosta naglašavala neuspehe ove vlade i očito je dobro gađala u pravu metu. To je stvorilo kod nje i određenu obavezu. Ona će sigurno morati u tom smislu nešto da učini. Postavlja se pitanje šta može kao predsednica. Sadašnji premijer je u dosta slučajeva ignorisao i svog predsednika, tako da će vrlo verovatno i to nastaviti i ukoliko pobedi Kolinda Grabar Kitarović. To bi onda značilo vrlo zanimljivu kohabitaciju i određenu nestabilnost sadašnje vladajuće strukture", kaže Cvrtila.
Kad je reč o odnosima Beograda i Zagreba, tamošnji analitičar Davor Đenero konstatuje da su odnosi dve zemlje bili bolji kada je na vlasti bio HDZ.
"HDZ je s jedne stranke mnogo više upućen u Evropsku narodnu stranku i zajedničku evropsku spoljnu politiku nego što je to SDP. S druge strane, u HDZ-u su svesni da imaju određene meke trbuhe u svojoj politici i zato su obazriviji prema Beogradu", objašnjava analitičar Davor Đenero.
Da neće biti neke velike razlike u odnosima s Beogradom, ko god da pobedi, smatra istoričar Predrag Marković. Položaj Srba u Hrvatskoj je, kaže, toliko loš da se, i pored toga što je u hrvatskoj vladi nekoliko ministara Srba, nije daleko odmaklo ni na jednom krupnom pitanju.
"Srbija je od Oluje ravnodušna prema sudbini Srba u Hrvatskoj, za razliku od Hrvatske koja pri svakom sastanku insistira na nestalima, na kulturnim dobrima, na ganici na Dunavu. Naši neće da nerviraju Hrvate, pa pitanja vredna milijarde dolara kao što su stambena prava, ne pominju", navodi Marković.
Oba kandidata za predsednika Hrvatske najavila su da će pomoći Srbiji na putu ka EU. S tim što Ivo Josipović traži od Beograda ne samo tehničke uslove za članstvo već, kako kaže, i određene standarde demokratije, a Kolinda Grabar Kitarović najavljuje da bi evropski put Srbije uslovila povratkom nestalih u ratu.
Ono u čemu se slažu jeste da bi, ako pobede, pozvali predsednika Srbije na inauguraciju.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.