Moguć povratak Verka Stevanovića na vlast

Izvor: Danas, 05.Maj.2016, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguć povratak Verka Stevanovića na vlast

Kragujevac - - Nakon subotnjeg ponavljanja lokalnih izbora na četiri biračka mesta, u prigradskim naseljima Beloševac i Petrovac, Gradska izborna komisija saopštila je da su u kragujevački gradski parlament, koji broji 87 odborničkih mesta, ušle liste "Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje", sa 40 mandata, "Veroljub Verko Stevanović – Zajedno za Kragujevac –DS, ZZŠ " (24 odbornika), " >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Ivica Dačić-Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma" (10 mandata), "Boris Tadić – Pokret za naš grad – SDS" (6 odbornika), te koalicija SPO-LDP, takođe sa šest odborničkih mandata, kao i Ruska stranka koja će u budućem sazivu Skupštine grada Kragujevca imati jednog odbornika.

                 

Na ponovljenim izborima cenzus je prešla koalicija SPO-LDP, dok su ostale pobrojane liste i stranke odborničke mandate u SG obezbedile 24. aprila, s time što je naprednjačka koalicija minule subote ostala bez četiri odbornička mesta i izgubila apsolutnu većinu u kragujevačkom gradskom parlamentu, tako da se sada otvaraju nove mogućnosti za formiranje skupštinske većine, a tome i nove gradske vlasti.

Najrealnije bi, svakako, bilo da, u trenutnim okolnostima, buduću gradsku vlast u Kragujevcu, formiraju naprednjačka i koalicija SPS-JS. Naprednjaci bi se, u tom slučaju, trajno ratosiljali najozbiljnije konkurencije, oličene u bivšem gradonačelniku Veroljubu Stevanoviću, a na duži rok i njegove stranke Zajedno za Šumadiju. No, to da li će SNS i SPS ovde formirati gradsku vlast, uveliko, reklo bi se, zavisi od raspleta postizborne situacije na republičkom nivou. Ukoliko, naime, okosnicu i nove Vlade Srbije što donekle, zavisi i od ishoda današnjih ponovljenih poslaničkih izbora, bude činila koalicija SNS i SPS, onda će, sasvim izvesno, novu gradsku vlast i u centru Šumadije činiti iste stranke i njihovi predizborni partneri.

Ali, ako SPS, što je malo verovatno, ostane opozicija na državnom nivou, onda je ovde sve moguće, pa i da Veroljub Stevanović, koji je, od 1997. do oktobra 2014, s jednim prekidom, bio gradonačelnik Kragujevca, ponovo postane "prvi čovek" Kragujevca. Tim pre što je aktuelna rukovodeća garnitura kragujevačkog SPS-a mnogo bliža Stevanoviću nego naprednjacima i Radomiru Nikoliću. Stevanović bi, u tom slučaju, mogao na okupi i liste SPO – LDP i "Boris Tadić – Pokret za naš grad – SDS", i da sa njima i socijalistima formira skupštinsku većinu, "tanku“ doduše, ali ipak većinu, koja bi mu obezbedila povratak na gradonačelničku funkciju.

Naprednjacima, s druge strane, ako ne naprave postizbornu koaliciju sa socijalistima, "na raspolaganju" ostaju lista "Boris Tadić...." i jedan odbornik Ruske stranke koji je u Skupštinu grada, sa kojima bi imali 47 od potrebna 44 odbornika za skupštinsku većinu. Tu je, i koalicija SPO - L DP, ali se SNS, uoči prošlonedeljnih ponovljenih izbora javno obavezao da predstavnike te dve partije, "zbog kupovine glasova" u naseljima u kojima su izbori ponavljani, neće uvoditi u buduću gradsku vlast.

Saopštenje naprednjaka kojim optužuju koaliciju SPO-LDP "za kupovinu glasova", i kojim se SNS obavezuje da u novu gradsku vlast neće da uvodi predstavnike te dve partije, potpisali su, pored SPS-a, i čelnici Demokratske stranke. Zajedničari su, gotovo istovetno saopštenje, izdali naknadno i samostalno. Iz SPO i LDP su zajedničko saopštenje SNS, SPS-JS i DS protumačili tvrdnjom da su se "demokrate već stavile na raspolaganje naprednjacima", što bi i moglo da se desi, ukoliko se iz prestoničke centrale DS, kao ono 2014, drugačije ne naredi.

Koalicija SNS i SPS najrealnija

Po čaršijskim kuloarima uveliko se špekuliše da je postizborna koalicija naprednjaka i socijalista maltene gotova stvar, te da je to najrealnija opcija kad je formiranje nove kragujevačke gradske vlasti u pitanju. Oprezniji "kibiceri" zbivanja na političkoj sceni centra Šumadije smatraju, ipak, da bi trebalo sačekati i videti da li će Vučić pozvati Dačića u Vladu.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.