Mine za Trampa!

Izvor: Večernje novosti, 05.Maj.2016, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mine" za Trampa!

Kruz i Kejsik se povukli, ko je još na putu njujorškog milijardera. Otpočele kalkulacije za stranačku konvenciju u Klivlendu TAJKUNU Donaldu Trampu posle pobede na unutarpartijskim izborima u Indijani i povlačenja njegovih glavnih stranačkih rivala Teda Kruza i Džona Kejsika iz trke za Belu kuću, nedostaje samo još zvanična nominacija da bi postao kandidat republikanca za predsednika SAD na izborima >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << u novembru. Tramp je ostao jedini stranački kandidat i sve bi bilo u redu da kontroverzni bogataš uživa podršku republikanskog establišmenta, koliko i svoje partijske baze.Pošto to nije slučaj, njegova sudbina krojiće se, po svemu sudeći, na republikanskoj konvenciji u jednoj od najvećih "srpskih" gradova u SAD, Klivlendu, u američkoj državi Ohajo. Od 18. do 21. jula u Klivlendu se očekuje pravi spektakl.Trampu je potrebna podrška još samo 200 delegata, jer ih je do sada prikupio 1.047, da bi formalno obezbedio predsedničku nominaciju. Iako situacija deluje čisto, neizvesno je da li će Republikanska partija podržati kontroverznog američkog biznismena u trci za prvog čoveka SAD.SANDERS: OSTAJEM DO KRAJA Kandidat za nominaciju Demokratske partije za predsednika SAD Berni Sanders izjavio je posle pobede u Indijani da njegova trka sa Hilari Klinton nije završena, "iako partijski establišment misli drugačije". Postoje male šanse da Sandersova pobeda ugrozi favoritkinju demokrata koja je već obezbedila 92 odsto delegata potrebnih za stranačku predsedničku nominaciju. Sanders je dodao da neće odustati od kampanje za predsedničku nominaciju i da će se boriti za svaki glas.Tramp neće obezbediti potreban broj delegata do idućeg meseca, a establišment se teško miri s činjenicom da je čovek bez političkog iskustva, prvi od vremena generala Dvajta Ajzenhauera 1952. godine, preuzeo Republikansku partiju. Oni ne odustaju od kalkulacija koje bi na republikanskoj konvenciji pomrsili Trampu konce, pa su i pre završetka izbora u Indijani zakazali sastanak, da bi raspravljali o kandidaturi trećeg lica na izborima.I pre odustajanja Kejsik je bio slab kandidat. On je osvojio samo 10 odsto glasova, jedinom pobedom, i to u sopstvenoj državi, pa bi teško mogao da parira Trampu. Mada većina delegata u prvom krugu glasanja na Konvenciji u julu mora da glasa prema rezultatima izbora po državama SAD, oni ne moraju da podrže i pravila koja su u interesu tog kandidata. Situacija po Trampa bila bi još nepovoljnija ako nijedan kandidat ne dobije većinu u prvom krugu glasanja delegata na konvenciji. U drugom krugu trećina delegata, naime, dobija pravo da glasa po sopstvenoj volji, a u trećem praktično svi mogu glasati po svom nahođenju, bez obzira na pethodne izbore u državama SAD.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

"Tramp isti kao i Buš - politička štetočina"

Izvor: B92, 05.Maj.2016

Vašington -- Pobedom u saveznoj državi Indijani i odustajanjem Teda Kruza od predsedničke nominacije, Donald Tramp je praktično postao republikanski kandidat...Iako će morati da sačeka do 7. juna kako bi dobio glasove svih delegata, više nema nimalo sumnje ko će u ime Republikanske stranke iću...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.