Malo manje za strane investitore, malo više za srpsku pamet

Izvor: Vesti-online.com, 05.Maj.2016, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo manje za strane investitore, malo više za srpsku pamet

Izbori su za nama, a saga oko istih i dalje traje. Sad je kao jasno ko je prošao cenzus, a ko nije; ali još ne znamo ko je krao izbore, a ko kupovao glasove; da li je lopov Vučić, ili je to ipak neko iz opozicije... Na kraju, više nije ni važno, toliko smo se svi pogubili u celoj priči, da ni sami ne znamo ko je za vlast, a ko za opoziciju. Ali, ono što nam je postalo jasno posle ovih izbora jeste činjenica da je Srbija postala >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << raj za investitore. Ni manje, ni više. Investicije samo pristižu, premijer ne ispušta lopatu iz ruku najavljujući nova radna mesta. Ma prava milina, ako ovako nastavimo i strpimo se, za jedno dve-tri godine nećemo ni imati nezaposlenih...

A šta se krije iza tih silnih investicija i novih radnih mesta? Da li će građani Srbije živeti bolje, imati normalne poslove i plate? Ili će ponovo raditi za neku crkavicu, u neljudskim uslovima, sa pelenom umesto veša, kako ne bi "zabušavali" na poslu i trošili dragoceno vreme?

Možda bi premijer, umesto silne podrške i olakšica koje daje stranim investitorima, mogao malo da se okrene onome što imamo ovde, u Srbiji, pa je, i pre raspisivanja izbora, trebalo da razmisli o tome da li ima i pametnijih stvari na koje može da potroši taj silan novac.

Evo, recimo, možda je mogao da naloži da se konačno pomogne istraživačkoj stanici Petnica, kojoj preti gašenje zbog nedostatka novca i sredstava. Za početak, kako je saopšteno, Petnica je morala da redukuje broj prolećnih radionica i seminara. Udeo Ministarstva prosvete u ukupnom godišnjem budžetu ove istraživačke stanice iznosi oko 25 odsto. A kad ta sredsva ne pristignu, menja se program aktivnosti, radionice se otkazuju.

Petnica postoji već 35 godina, kroz nju godišnje prođe oko 2.000 učesnika - osnovaca, srednjoškolaca i studenata, koji pokazuju interesovanje za prirodne, tehničke i društvene nauke. Svake godine se organizuje više od 150 seminara, kampova i radionica, a u Petnicu dolaze i učesnici iz zemalja bivše Jugoslavije.

Možda bi neko mogao da podseti premijera da je Srbija, pre svega, zemlja talenata. U njoj ima toliko mladih ljudi koji ostvaruju neverovatne rezultate na brojnim takmičenjima, trude se, rade, dobijaju medalje i priznanja širom sveta... A onda, na kraju, i odu u taj beli svet, gde će neko da ceni njihov rad i talenat. Jer, šta im drugo preostaje? Da ostanu ovde i budu najamni radnici kod tih silnih investitora koji dolaze?

Deci je potrebna Petnica, potrebna im je zemlja u kojoj imaju perspektivu, u kojoj će imati adekvatno obrazovanje i koja daje šansu znanju! Potrebna im je zemlja koja će ulagati u svoje talente, a ne zemlja iz koje će bežati "trbuhom za kruhom"...

Svima je potrebna država u kojoj Jovan Stević (16), nadareni učenik Ekonomske škole u Čačku, sa koeficijentom inteligencije 150 i ponosni vlasnik više od 30 diploma sa različitih takmičenja iz osnovne škole i regionalnog centra za talente, neće živeti u velikoj nemaštini sa svojom majkom, više gladan, nego sit. Potrebna nam je zemlja u kojoj će ovaj tinejdžer brojati samo svoje trofeje, a ne ružne dane koje je proveo živeći po podrumima, bez hrane i vode... Država u kojoj jedan talenat neće morati da ima ovakve izjave:

"Vidite, ja često nisam imao šta da jedem. Ali, u tim trenucima moj mozak je uspevao da igrom sa brojkama zavara prazan stomak. Ne treba meni mnogo hrane. Voleo bih da imam samo toliko da ne budem gladan. Ne bih se razbacivao hranom."

Gospodo na vlasti, mislite o tome!

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.