Mađarski sud: Vlada prekršila zakon slanjem biračkih pisama

Izvor: RTS, 30.Sep.2016, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarski sud: Vlada prekršila zakon slanjem biračkih pisama

Pisma koja je vlada u Budimpešti u toku predizborne kampanje slala osobama sa biračkim pravom koje nemaju adresu u Mađarskoj, krše pravo na izbornu jednakost i osnovne principe koji se odnose na dobronamernu i svrsishodnu pravnu praksu. To je odlučio Vrhovni sud Mađarske i zabranio vladi dalje kršenje zakona.
Vrhovni sud je poništio odluku Nacionalne izborne komisije od prošlog petka, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sajt Vajma info.
Izbornoj komisiji se obratilo jedno fizičko lice sa primedbom da je vlada protivzakonito uputila pismo osobama sa biračkim pravom koje nemaju adresu u Mađarskoj, ali je izborna komisija većinom glasova odlučila da je vladin postupak zakonit.
Nakon toga je upućena žalba Vrhovnom sudu, a taj sud je juče doneo odluku da zakon ne dozvoljava korišćenje podataka građana u svrhu političke kampanje.
Vladin centar za informisanje je, reagujući na odluku Vrhovnog suda, saopštio da je vlada postupala u skladu sa zakonima koji se na nju odnose, ali da poštuje odluku Vrhovnog suda.
Referendum u Mađarskoj se održava u nedelju 2. oktobra.
Osobe sa mađarskim državljanstvom koje ne žive u Mađarskoj mogu glasati u pismu ako pismo do 1. oktobra u 24 sata stigne u Nacionalnu izbornu komisiju, ali i predati pismo na dan referenduma na biračkim mestima u Mađarskoj.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.