Lokalni izbori na Kubi

Izvor: RTS, 19.Apr.2015, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalni izbori na Kubi

Na Kubi se održavaju izbori na kojima će više od osam miliona birača glasati za predstavnike u lokalnim organima vlasti.
Prema podacima Nacionalne izborne komisije, za 12.500 biračkih mesta u 168 opštinskih skupština pretenduje više od 27.300 kandidata, prenosi Tanjug.
Otvoreno je više od 24.600 biračkih mesta, javio je Tas.
Opšti izbori na Kubi održavaju se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svakih pet godina, a opštinski jednom u dve i po godine.
Prema aktuelnom zakonodavstvu, građani imaju pravo glasa kada napune 16 godina i ove godine prvi put će glasati oko 63.000 mladih.
Tas podseća da je u toj ostrvskoj zemlji jedina zvanična politička partija Komunistička partija Kube.
Karakteristika ovih izbora je prisustvo posmatrača koji će pratiti tok glasanja u skladu sa posebnim instrukcijama.
Posmatrači su većinom studenti društvenih fakulteta koji su prethodno prošli obuku.
Izbori na Kubi se posle pobede revolucije 1959. godine tradicionalno održavaju uz veoma visok odziv birača, navodi ruska agencija.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Disidenti izgubili na lokalnim izborima na Kubi

Izvor: RTS, 20.Apr.2015, 08:40

Dva kubanska disidenta, koja su učešćem na lokalnim izborima mogli da postanu prvi zvaničnici koji ne pripadaju Komunističkoj partiji u poslednjih 40 godina, nisu dobili dovoljan broj glasova za pobedu, objavili su kubanski mediji. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.