Kraj posle 28 dana: Kako je izgledala kampanja?

Izvor: B92, 30.Mar.2017, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj posle 28 dana: Kako je izgledala kampanja?

Posle 28 dana, kampanja za predsedničke izbore završava se u ponoć, kada počinje izborna tišina.

Istraživali smo koje su bile glavne poruke predsedničkih kandidata.

11 predsedničkih kandidata na 6.724.172 glasača. Četiri nedelje kampanje u kojoj su iznete različite ideje o tome gde je Srbija danas i koji su izazovi koji građane i državu čekaju u budućnosti.

Od Vučićeve poruke da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potrebno očuvati stabilnost, preko Jeremićevih navoda da ima najbolje kontakte sa svetskim državnicima, Jankovićevog stava da Srbija mora da bude pravna država, pa do performansa Belog - sa kojim nema sikiracije.

“Vlast poručuje samo ovim putem treba da nastavimo dalje a opozicija kaže pa gotovo ništa ne valja. U pravu su na neki način i jedni i drugi, ima nešto što treba zadržati a ima nešto što se mora promeniti”, rekao je Slobodan Antonić sa Filozofskog fakulteta.

“Nije kampanja bila mnogo motivišuća. Što može kao ishod da ima da ta kampanja može da cementira samo politička opredeljenja koja su već uspostavljena i koja figuriraju u našoj javnosti”, rekao je analitičar Dejan Vuk Stanković.

Na ovim predsedničkim izborima čak petorica kandidata nastupaju kao nestranačke ličnosti, ili nisu lideri političkih stranaka. Da li time stranke dobijaju ili gube?

“Mislim da su svesno neki kandidati izbegli to da budu direktno iz neke stranke zato što stranke nisu na dobrom glasu kod građana koji su poprilično mnogo razočarani sa mnogo dobrih razloga”, dodao je Stanković.

“Sad jeste ovo vreme kada je taj stari stranački sistem u krizi i sada se prave osnove za formiranje novih stranaka”, kaže Antonić.

Biračka mesta otvaraju se u nedelju u sedam časova ujutru a zatvaraju u 20 časova. Predsednik Srbije biće izabran u prvom krugu, ako neki kandidat dobije više od 50 odsto glasova izašlih birača, dok će u suprotnom 16. aprila biti održan drugi krug u koji ulaze dvojica prvoplasiranih.

Iskoristite vaše građansko pravo 2. aprila i glasajte.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.