Jovanović: Čestitke Dverima, iako se borim protiv te politike

Izvor: Blic, 05.Maj.2016, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Čestitke Dverima, iako se borim protiv te politike

Predsednik LDP Čedomir Jovanović smatra da rezultat koji je na ponovljenim izborima napravila koalicija DSS - Dveri nije iznenađenje, i da svako ko ima podršku treba da bude u parlamentu, ali da nije mogao da pozove birače LDP-a da glasaju za tu koaliciju zbog velikih razlika koje postoje između njih.

On je, u izjavi Tanjugu, konstatovao da je koalicija oko DSS - >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dveri bila jedan glas daleko od parlamenta, što je birače posebno motivisalo, dok, s druge strane, ništa nije moglo da utiče na poziciju Demokratske stranke, Pokreta Dosta je bilo i koalicije LDP-SDS.

- “Mi nismo vodili nikakvu posebnu kampanju poslednjih sedam dana. Izašli su ljudi i glasali i to je to -, rekao je Jovanović.

Na pitanje zašto, za razliku od ostalih opozicionih lidera, nije pozvao građane da glasaju za DSS - Dveri, i zašto ga je poslednjih dana bilo u manjoj meri u javnosti, Jovanović je odgovorio da je bio u onolikoj meri koliko je smatrao da je potrebno.

"Postoje velike razlike između nas koje su takve da mi ne dopuštaju da pozovem birače LDP-a da glasaju za DSS-Dveri. Čitavog života se borim protiv te politike", rekao je Jovanović.

On je podsetio da je govorio na protestu ispred Republičke izborne komisije pre nekoliko dana, zajedno sa predstavnicima ostalih opozicionih partija, na istom mestu gde je, kako je istakao, 2006. protestovao boreći se protiv krađe na referendumu o novom ustavu.

“Tom ulicom šetam godinama na 'Paradi ponosa', koju Dveri nazivaju 'Paradom srama'. Nikada se neću pomiriti sa tom politikom i to je moja obaveza kao nekoga ko je preuzeo da predsatvlja i vodi stranku poput LDP-a”, rekao je Jovanović.

Pročitajte još:

S druge strane, istakao je Jovanović, LDP je uvek imao razumevanje za različitost i ta stranka je sebe smatrala čuvarom elementarnih demokratskih principa.

- “Ti principi su me u prošlosti navodili da štitim Vučića i Nikolića kada sam smatrao da su ugroženi. Ti principi su me obavezivali da protestujem protiv Tadićevih postupaka i grešaka koje je pravio kao predsedik - rekao je Jovanović i istakao da su mu isti principi naložili i da prethodnih dana brani izbornu volju građana “bez obzira na njen karakter”.

Kako je objasnio, oni koji su glasali imaju pravo da u srpskom parlamentu vide svoje predstavnike.

- “A od onih koji ih predstavljaju očekujem da razumeju i težinu odluke koju smo doneli i njen značaj i da ne razočaraju zemlju i da budu dostojni i svesni onoga što se desilo u prethodnih sedam dana - poručio je Jovanović.

Govoreći o danas održanim ponovljenim izborima Jovanović je istakao da je potpuno nepotrebno sve ono što se desilo od 24. aprila do danas, s obzirom na to da su slične greške pravljene u prošlosti i da je društvo platilo preskupu cenu da bi ih ponavljalo.

Jovanović je dodao da je u izbornoj noći čestitao Vučiću na sjajnom izbornom rezultatu, ali da su isto tako u parlament ušle i liste Dosta je bilo, koalicija DSS - Dveri, Demokratska stranka i LDP-SDS.

- “Sve ono što se posle toga dogodilo je posledica nesigurnosti i lutanja koji su zabrinjavajući i bilo bi dobro da, pre svega Vučić, a zatim i njegova stranka shvate da su to slabosti na koje nemaju pravo, s obzirom na to da su preuzeli veliku odgovornost na ovim izborima - rekao je Jovanović.

On je zaključio da će biti srećan ukoliko su ponovljeni izbori taj pravi put koji je Srbiji potreban.

- “Neka svako ko ima podršku bude u parlamentu, neka svoje stavove iznosi u institucijama i neka mu bude onako kako radi - rekao je Jovanović.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.