Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Okt.2014, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Ukrajini, Donjeck i Lugansk bojkotoju

U Ukrajini se u nedelju održavaju vanredni parlamentarni izbori, a jedino se ne glasa u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Najnovije ankete pokazuju da je proevropski blok predsednika Petra Porošenka u izvesnom vođstvu.

Glasanje neće biti održano u 15 izbornih okruga u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine, saopšteno je na internet stranici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Centralne izborne komisije, a prenose agencije.

Za glasanje je, kako prenosi UNIAN, formirano 213 okruga, od kojih 21 u Donjeckoj, a 11 u Luganskoj oblasti, dok se u devet od 21 i šest od 11 okruga te dve oblasti neće glasati.

Ovo su prvi opšti izbori otkako je lider Viktor Janukovič, koji je uživao podršku Moskve, zbačen u februaru, a Porošenko ih je sazvao sa ciljem da "očisti" parlament od Janukovičevih lojalista i napravi novi saziv sa proevropskom većinom, prenosi Rojters.

Ankete pokazuju da bi samo četiri od 29 političkih grupa koliko ih učestvuje u izbornoj trci, sa 3.114 kandidata na stranačkim listama, moglo da pređe prag od pet odsto koji je potreban za ulazak u sastav 450-člane Vrhovne Rade.

Novi parlament će imati rok od mesec dana da formira većinu koja treba da oformi novu vladu.

Lista kandidata iz skoro svih glavnih proevropskih partija puna je imena ratnih veterana i političkih aktivista, što odražava burnih 10 proteklih meseci kroz koje je Ukrajina prošla.

Istraživanje javnog mnjenja pokazuje i da je 32 odsto od 2.025 ispitanika još uvek neodlučno.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Ukrajina: Prozapadni blok u vođstvu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Okt.2014

Politički blok predsednika Petra Porošenka osvojio je najveći broj glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Ukrajini, a dobar rezultat ostvarile su i druge dve proevropske stranke, nezvanični su rezultati upravo okončanih izbora u Ukrajini dobijeni na osnovu ankete...Agencija Rojters javlja...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.