Izbori u FIFA: Blater pod pritiskom,sponzori prete

Izvor: Mondo, 28.Maj.2015, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u FIFA: Blater pod pritiskom,sponzori prete

U predvečerje izbora za izbor novog predsednika FIFA, aktuelni čelnik Sep Blater pod velikim pritiskom nakon nove korupcionaške afere. Sponzori FIFA i Mundijala prete da će se povući. Putin uz Blatera!

Foto: Beta/Branislav Božić Hm, hm... Biće da smo pogrešili: Sep Blater

Velika kriza potresa Svetsku fudbalsku organizaciju (FIFA) nakon nove korupcionaške afere, koja je za epilog imala hapšenje 14 visokih funkcionera te asocijacije.

Hapšenje se dogodilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << neposredno pred nove izbore za vodećeg čoveka FIFA, a sadašnji predsednik Sep Blater je ponovo kandidat i to najozbiljniji. Međutim, njegove pozicije su bitno poljuljane posle ovog skandala.

Pritisak na njega dodatno su izvršili najveći sponzori FIFA i predstojećeg Mundijala (Adidas, Visa, Koka-kola, Mekdonalds, Kia motors) koji su odmah objavili saopštenja poručujući da pomno prate najnoviji razvoj događaja u Svetskoj fudbalskoj organizaciji, da su veoma zabrinuti i da ozbiljno razmatraju da povuku unosna sponzorstva, kao i da je "korupcija nešto što veoma narušava ugled FIFA i Svetskog prvenstva".

U međuvremenu, oglasio se i predsednik Rusije Vladimir Putin koji je PODRŽAO Blatera!

Putin sve ovo vidi kao "pritisak na FIFA i Blatera sa ciljem da se Rusiji oduzme Svetsko prvenstvo 2018. godine", a da u svemu tome prednjače Sjedinjene Američke Države.

"Kao što svi znamo FIFA bira novog predsednika u petak i Blater ima velike šanse da bude reizabran. Poznato je da je Švajcarac pod velikim pritiskom sa ciljem da se oduzme Rusiji organizacija prvenstva sveta. Znamo njegovu poziciju, ali između Rusije i FIFA ne postoje posebni odnosi", rekao je Putin.

Prema oceni ruskog predsednika, glavnu reč u ovoj kampanji protiv Blatera vode SAD i podsetio je na političke slučajeve sa Eduardom Snoudenom i Džulijanom Asanžom.

"Nažalost, naši američki partneri koriste razne nelegalne metode da bi ostvarili svoje sebične ciljeve. Ne bih isključio mogućnost da je i u slučaju FIFA na delu isti scenario kao u nekim prethodnim slučajevima, mada moram da kažem da nisam do kraja siguran", rekao je Putin.

Još nije poznato da li će izbori u FIFA ipak biti odloženi. UEFA je to zatražila od Blatera - da prolongira izbore za šest meseci.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.