Izbori na Kosovu manipulacija

Izvor: B92, 14.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izbori na Kosovu manipulacija"

Rada Trajković (FoNet, arhiv)

Beograd, Priština -- Lokalni izbori na Kosovu su obična manipulacija Srbima sa tog prostora, izjavila je potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Rada Trajković.

Ona kaže da rad lokalnih skupština neće imati nikakv efekat, pošto vlasti u Prištini imaju podršku međunarodne zajednice. "Pa, mislim da je sve što je radio gospodin Koštunica i 'narodnjački blok' potpuna manipulacija Srbima sa Kosova", rekla je ona u emisiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kažiprst Radija B92.

Ona je dodala da "Koštunica ne veruje da Srbija može da održi pun kapacitet suvereniteta Srbije". "Mislim da on razume tu realnost", rekla je Rada Trajković.

Ona navodi da u Gračanici ne postoji teritorijalna celina. "Imate tamo neke koji će se formirati kao predsednici opština, koji neće imati institucionalni mehanizam da išta funkcioniše u korist zajednice koja ih je izabrala jer prosto je potpuno nelegalana", kaže ona.

"Nema institucionalnu infrastrukturu, pa nemate ni zgradu u koju može da se smesti 41 odbornik", kazala je ona.

Ona dodaje da je to "virtualnost koju je Vojislav Koštunica sa Samardžićem ponudio Srbima sa Kosova" i da su se partije složile "iz vrlo pragmatičnih razloga da ne bi bile označene kao predmet izdaje".

UNMIK: Nema dogovaranja sa učesnicima izbora

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio je da međunarodna administracija neće praviti dogovore sa predstavnicima Srba koji su izabrani na lokalnim izborima 11. maja na teritoriji Kosova.

"Mi ćemo razgovarati samo sa onima koje je imenovao šef UNMIK-a odlukom o pet opština. Što se nas tiče, oni su jedini legitimni predstavnici. Nećemo se baviti onima koji su izabrani na nelegalnim izborima", rekao je Ivanko.

On je na konferenciji za novinare predstavnika međunarodnih misija na Kosovu, podsetio na činjenicu da je UNMIK ponudio ministru Slobodanu Samardziću da organizuju izbore u pet opština, ali da iza njih bude UNMIK.

"Samardzić je ignorisao naš zahtev, i sada smo u situaciji da ćemo se baviti samo onima koje je imenovao šef UNMIK-a", dodao je Ivanko.

Prema odluci šefa UNMIK-a, mandat imenovanih na čelu pet opština posle izbora 17. novembra 2007. ističe sredinom juna ove godine.

Nakon toga, Ivanko očekuje da do 18. juna šef UNMIK-a smeni ili imenuje nove opštinske predstavnike u Štrpcu, Novom Brdu, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Upitan da li postoji mogućnost da na čelo tih pet opština budu imenovani ljudi koji su učestovali ili izabrani na izborima 11. maja, Ivanko je rekao da o tome treba da budu obavljene konsultacije sa pravnom kancelarijom u Njujorku.

Ivanko je dodao da u UNMIK-u očekuju da će "nezavisno ko bude na vlasti u Srbiji imati normalne odnose sa UN Misijom".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.