Izvor: Blic, 26.Avg.2016, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igranka oko biračkih spiskova: Strah i politika tresu CIK BiH

Centralna izborna komisija BiH ne želi da dostavi biračke spiskove Komisiji za sprovođenje referenduma o Danu Republike, te čeka da Ustavni sud BiH zabrani održavanje referenduma o 9. januaru.

Sagovornici “EuroBlica” ističu da u CIK BiH očigledno čekaju na takvu odluku, jer se onda ne bi izjašnjavali ni po jednom zahtevu Republičke komisije.

Sumnje u to izneo je i član CIK Branko Petrić, koji je tražio da se na jučerašnjoj sednici CIK razmatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dostavljanje spiskova za potrebe referenduma. On je rekao i da u CIK neće da se izjasne po zahtevu Komisije, jer se članovi očigledno plaše zbog dobijenih pretnji da bi počinili krivično delo ako bi dostavili spiskove, kao i zbog iščekivanja određenih rešenja izvan te institucije.

- To je najveći udar na nezavisnost CIK – poručuje Petrić.

Predsednik CIK Ahmet Šantić navodi da su, pre dva dana, dobili urgenciju Republičke komisije za dostavljanje spiska i zahtev za izuzeće iz rada CIK Suada Arnautovića, zbog političkih stavova.

- Osim tih zahteva, primili smo i obavest o tri apelacije Ustavnom sudu BiH u vezi sa referendumom u RS. Sve te zahteve treba dobro razmotriti, pa se tek onda izjašnjavati o njima – poručio je Šantić i dodao da bi se o svemu CIK mogao izjasniti tokom naredne sedmice.

Član Republičke komisije Nedeljko Glamočak kaže da CIK nema ništa sa apelacijama koje su upućene Ustavnom sudu BiH i da je to klasična zloupotreba institucije i uplitanje u politiku.

Nema razloga za odugovlačenje

Predsednik Republičke komisije Siniša Karan rekao je za “EuroBlic” da CIK nema nijedan razlog da zadržava izvode iz centralnog biračkog spiska i da odugovlači sa dostavljanjem.

- Poslali smo im urgenciju, kako bi ispoštovali sve rokove za pripremu referenduma – kaže Karan.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.