Izvor: Blic, 23.Apr.2017, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZBORI U FRANCUSKOJ Prvi rezultati: Le Penova vodi, u drugom krugu i Makron

Birališta u Francuskoj zatvorena su večeras u 20 časova, a kako su pokazali prvi delimični zvanični rezultati na osnovu prebrojanih nešto više od 19 odsto glasova, kandidat krajnje desnice Marin Le Pen vodi u prvom krugu predsedničkih izbora sa 25 odsto, dok za njom sledi centrista Emanuel Makron.

🔴 #BREAKING - French conservative candidate Fillon concedes defeat, calls on supporters to vote >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << for Macron https://t.co/IF4WbYiEAr pic.twitter.com/GxoSDRcXwF

AP napominje da su ovo rezultati sa glasačkih mesta u većinom ruralnim mestima koja naginju desnici, dok se glasovi iz urbanih delova, koji naginju levici, broje kasnije.

Kako navodi AP, njih dvoje po svemu sudeći, idu u drugi krug 7. maja, pošto su ostali kandidati priznali poraz.

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je rezultate na osnovu prebrojanih 19,1 odsto glasova koji pokazuju da je Le Pen osvojila 25 odsto glasova, a Makron 21,3.

Ranije je javljeno da je, prema rezultatima istraživanja više instituta, Makron u prvom krugu glasanja osvojio od 23 do 24 odsto glasova, dok je Le Pen dobila nešto manje - od 21,6 do 23 odsto glasova, preneo je AFP.

"Figaro" je, međutim, naveo da su Makron i Le Pen izjednačeni sa 23 odsto glasova, dok su isti broj glasova dobili i kandidat desnog centra Fransoa Fijon i predstavnik radikalne levice Žan-Lik Melanšon - 19 odsto.

Svakako, iza liderke Nacionalnog fronta su i nekada glavni favorit izbora Fransoa Fijon, kao i Žan-Lik Melanšon koji imaju oko 19.5 odsto birača.

Nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron, poručio je večeras da Francuska okreće novu stranicu u političkoj istoriji.

- Francuzi su izrazili želju za promenom. Očigledno je da okrećemo novu stranicu političke istorije Francuske - rekao je Makron za AFP.

VIDEO - France Presidential Election: Joyful atmosphere at En Marche headquarters after Macron's win https://t.co/u28i1iU3I6 pic.twitter.com/oKymu9HnxR

Liderka krajnje desnice Marin Le Pen proglasila je večeras pobedu u prvom krugu izbora za predsednika Francuske, pozdravivši "istorijski rezultat" uz poruku da je u pitanju opstanak Francuske i da njena stranka Nacionalni front nudi francuskom narodu "veliku alternativu".

- Ovo je istorijski rezultat, prvi korak je napravljen. Vreme je da oslobodimo francuski narod od arogantne elite - rekla je ona sa širokim osmehom na licu, obrativši se oduševljenim pristalicama u svom izbornom štabu u Enen-Bomonu, prenosi AFP.

Obećala je potom preko potrebnu debatu o globalizaciji, proglasivši je otvorenom, a na kraju njenog govora intonirana je francuska nacionalna himna.

It looks like a pro-EU centrist Macron will face far-right Le Pen in France's presidential runoff https://t.co/iRuWcAoQQ3 pic.twitter.com/zkpcrmBjFD

Njene pristalice, okupljene u izbornom štabu koji se nalazi u jednoj sportskoj hali u gradu Enen-Bomon na severu Francuske, burno su večeras proslavile vest da je ona, prema televizijskim projekcijama, ušla u drugi krug predsedničkih izbora.

Pristalice nose plavo-bele transparente na kojima piše "Marinu za predsednicu, a na zvuke Marseljeze uzvikuju "Pobedićemo", prenosi BBC.

Šef njenog predizbornog tima David Rašlin, izjavio je da je njena kvalifikacija za drugi krug predsedničkih izbora, koji će biti održan 7. maja, pretvorila taj odlučujući krug u "referendum za ili protiv globalizacije".

Svoje oduševljenje nije krila ni Marion le Pen, nećaka liderke Nacionalnog fronta, koja se sa oduševljenjem na Tviteru proslavila rezultat Marin le Pen, napisavši: Ovo je velika pobeda za francuske patriote.

"C'est une belle victoire pour tous les patriotes !" pic.twitter.com/JxQHZldOFp

S druge strane, Fijon je izrazio razočaranje predviđanjima, dok je kandidat Socijalističke partije Benoa Amon priznao poraz i pozvao birače da u drugom krugu glasaju za Makrona (39), bivšeg ministra ekonomije jer "prve procene pokazuju istorijsko kažnjavanje levice".

- Nema drugog nego da se glasa protiv krajnje desnice. Ja ću glasati za Emanuela Makrona - rekao je Fijon pristalicama.

Takođe, francuski premijer Bernar Kaznev, nakon što su ankete pokazale da u drugi krug ulaze nezavisni centristički kandidat Makron i kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen, pozvao je sve demokrate da u drugom krugu predsedničkih izbora glasaju za Emanuela Makrona.

- Pozivam da glasate za Emanuela Makrona u drugom krugu kako bismo pobedili Nacionalni front i osigurali da užasan projekat Marin Le Pen koji bi vratio Francusku u prošlost i podelio naš narod ne uspe - rekao je Kaznev.

Isti poziv glasačima je preko Tvitera uputio i ministar spoljnih poslova Žan Mark Ero.

Inače, u istočnom delu Pariza, na Trgu Bastilje, večeras je došlo do sukoba između demonstranata i policije posle informacija da se kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen kvalifikovala za drugi krug predsedničkih izbora, pri čemu je policija ispalila suzavac kako bi rasterala sve nemirnije demonstrante.

Protesters hit the streets of Paris ahead of Le Pen's stunning victory.

Guillotine included. pic.twitter.com/RpcxdzpGqp

Ranije, ankete su davale različite prognoze u vezi sa pitanjem ko će se od 11 predsedničkih kandidata plasirati za drugi krug izbora koji će biti održan 7. maja, mada ih većina nagoveštava da će centristički kandidat Emanuel Makron sigurno ući u drugi krug.

Prema istraživanju Instituta Ipsos, nezavisni predsednički kandidat Makron i kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen kvalifikovaće se za drugi krug, prenosi Rojters.

Istovremeno, rezultati ankete Instituta Haris pokazuju da su predstavnik desnog centra Fransoa Fijon i kandidat radikalne levice Žan-Lik Melanšon izjednačeni, sa 20 odsto glasova.

Prema rezultatima poslednje ankete uoči objavljivanja prvih delimičnih rezultata današnjeg glasanja u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, Makron će sigurno ući u drugi krug, dok je neizvesno ko će mu biti takmac, navode belgijski i švajcarski mediji.

"Libr Belžik" tvrdi, pozivajući se na ugledni institut za istraživanje javnog mnjenja čiji naziv ne navodi, da će Makron, prema rezultatima ankete, osvojiti 24 odsto glasova, a za njim slede Marin Le Pen sa 21 odsto glasova i sa isto toliko glasova Fijon, a na kraju je Melanšon sa 19 odsto glasova.

Francuzi su jutros započeli glasanje na predsedničkim izborima, na kojima treba da se opredele između 11 kandidata. Birališta su otvorena u 8 sati, a zatvorena u 20 časova.

Izbori se održavaju u vreme vanrednog stanja u Francuskoj i u senci nedavnog napada na policiju u Parizu.

Posle napada u centru Pariza u četvrtak, u kojem je ubijen jedan, a ranjena dvojica policajca, a i usled pretnje islamskog ekstremizma posle napada u protekle dve godine, kada je nastradalo više od 230 ljudi, glasanje se održava pod izuzetno jakim merama bezbednosti sa više od 50.000 policajaca i vojnika.

U francuskim prekomorskim teritorijama i departmanima, kao i za francuske državljane u SAD i Kanadi, glasanje je počelo u subotu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.