Izvor: Blic, 26.Avg.2016, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZBORI BEZ IZBORA Da li će se u Beloj Palanci glasati samo za SNS?

Izgleda da je vać sada izvesno da će SNS na izborima u Beloj Palanci ubedljivo pobediti jer postoji velika šansa da se na izbornim listićima nađe samo jedna opcija - lista Srpske napredne stranke.

Iako je, naime, do održavanja izbora u Beloj Palanci ostalo još dvadesetak dana, stranke i grupe građana okupljene oko demokratske opcije ne planiraju da predaju svoje liste, jer, kako kažu, SNS >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Opštinskoj izbornoj komisiji ima više od polovine članova što je protivzakonito, piše danas portal "Južne vesti".

Predsednik Privremenog organa koji upravlja Opštinom Goran Miljković kaže da je do današnjeg dana predata jedino lista SNS i da drugih nema, a izbori će biti održani 18. septembra.

Lider lokalne Grupe građana "Mladost i snaga Bele Palanke" Zoran Mitić, kaže da opozicija, prema njegovim rečima, ne želi da učestvuje u neregularnoj izbornoj trci.

U OIK svi iz SNS

- U Opštinskoj izbornoj komisiji su skoro svi članovi SNS, a po zakonu nijedna politička opcija ne sme da ima više od 50 odsto članova u komisiji - kaže Mitić.

Pročitajte još

Mitić pojašnjava da je aktuelna Komisija ista kao i ona koja je formirana za aprilske izbore. Međutim, bitna promena je, kako kaže, što su svi članovi OIK-a koji su u aprilu bili članovi Socijaldemokratske stranke sada članovi SNS, pa uz članove Komisije koji su u SNS bili i u aprilu sada imaju protivzakonitu natpolovičnu većinu.

Miljković: Ne vidim nikakav prekršaj

Miljković potvrđuje da sastav Opštinske izborne komisije nije menjan od aprila, ali i pored promena stranka koje su se desile u međuvremenu, on u sastavu komisije ne vidi nikakav prekršaj.

Socijaldemokratska stranka je OIK-u poslala zahtev za promenu članova koji su bili u ovoj stranci u aprilu, a koji su u međuvremenu prešli u SNS. Predložili su nove članove, ali kako kaže Mitić, OIK na to nije reagovao.

Nije nama kao opoziciji stalo do pobede

- Totalno nefer izbori se vode u Beloj Palanci. Mi u tome ne želimo da učestvujemo. SNS ima većinu u Privremenom organu, kao i u Opštinskoj izbornoj komisiji. To je sve suprotno zakonu. Eto, neka osvoje i 100 odsto na izborima. Nije nama kao opoziciji stalo do pobede, samo želimo da živimo i radimo u jednoj uređenoj i normalnoj državi - zaključuje Mitić.

Izbori poništeni zbog brojnih nepravilnosti

Opština Bela Palanka je, podseća portal Južne vesti, jedina lokalna samouprava u Srbiji u kojoj izborni proces u aprilu nije doveden do kraja. Izbori su zbog brojnih nepravilnosti poništeni, ali novi zbog odbijanja i neažurnosti Opštinske izborne komisije nikada nisu održani.

U međuvremenu je i aktuelnom rukovodstvu istekao mandat, pa je opština neko vreme bukvalno bila bez vlasti. Nakon toga je Vlada Srbije imenovala Privremeni organ i na njegovo čelo postavila donedavnog predsednika Opštine Gorana Miljkovića koji je u međuvremenu sa većinom članova SDS prešao u SNS.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.