I BRAZILCI IMAJU SVOG BELOG PRELETAČEVIĆA Evo kako stranci u Beogradu vide predstojeće izbore

Izvor: Blic, 30.Mar.2017, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I BRAZILCI IMAJU SVOG BELOG PRELETAČEVIĆA Evo kako stranci u Beogradu vide predstojeće izbore

Dok se jedni oštre za glasanje, a drugi jedva čekaju da izbori prođu, stranci na privremenom radu u Beogradu s osmehom prate celu predizbornu kampanju.

A ima ih iz svih krajeva sveta. Zavoleli su Srbiju kao svoju zemlju, Beograd kao svoj rodni grad.

Koliko god da im je politika strana, stvorili su određenu sliku o stanju u državi. Neke su čak aktuelni izbori vratili mislima u rodno mesto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Poznati komičar Fransisko Everardo Oliveira Silva, poznat i kao Tiririka, 2010. se kandidovao za mesto u skupštini savezne države Sao Paulo. Nikada pre toga se nije bavio politikom, imao je najsmešniju kampanju, a u televizijskom spotu je govorio: “Šta političari rade? Nemam pojma, ali glasajte za mene i saznaću!” I tako je na kraju postao drugi političar u skupštini sa najviše glasova u istoriji Brazila. Zvuči malo kao Beli Preletačević, zar ne? – kaže Tijago Fereira.

Brazilac već četiri godine živi u srpskoj prestonici.

- Imam utisak da se, kao i u Brazilu, u Srbiji vrte isti političari na političkoj sceni, pa narod više nikome ne veruje - tvrdi Tijago.

Rafael Maurisio, student iz Angole koji već devet godina živi u Beogradu, kaže da ne prati ni izborne reklame ni politiku.

- Kod nas u Angoli jedan predsednik je dugo na vlasti. Bukvalno ceo život, kao što je Tito bio kod vas – kaže Rafael i dodaje da je Žoze Eduardo dos Santos na čelu države još od 1979. godine.

Neki ni nakon više godina života u Srbiji ne ulaze preterano u politiku. Međutim, Kanađanin Erik Mut, koji je već devet godina stanovnik Beograda, ima čak i predlog političarima kako da dospeju na vlast.

- Naš premijer Džastin Trudo pobedio je na izborima tako što je obećao legalizaciju marihuane i pridobio glasove mladih – kaže Erik.

On misli da će kandidatima biti mnogo lakše uz liberalniji stav, upravo kao Trudo, koji je između ostalog stekao globalnu slavu zahvaljujući stavovima o manjinama, izbeglicama i LGBT populaciji.

SRBI KAO DA NISU ZAINTERESOVANI

Mnogi stranci imaju utisak da Srbi nisu preterano zainteresovani za izbore.

- Ne primećujem kod svojih poznanika da ih zanimaju izbori. Ja sam glasao u svojoj zemlji za kandidata čiji mi se program svideo. Mislim da je važno da svi građani učestvuju u tom postupku, za budućnost njihove zemlje – zaključuje jedan Alžirac u Beogradu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.