Hrvatska, parlamentarni izbori 8. novembra

Izvor: RTS, 05.Okt.2015, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska, parlamentarni izbori 8. novembra

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović objavila je da će Parlamentarni izbori u toj zemlji biti održani u nedelju, 8. novembra.
U poslanici koju je objavila povodom raspisivanja izbora, predsednica je pozvala građane, posebno one najmlađe, da izađu na birališta, a učesnike izbornog procesa na "politički korektna sučeljavanja", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi Beta.
"Pozivam sve koji će se takmičiti za glasove birača da svečanost demokratije ne pretvore u karneval demokratije. Hrvatska je umorna od bespotrebnih sukoba i jalovih rasprava", navela je Kolinda Grabar-Kitarović i ocenila da je vreme da se "ostavi na miru pepeo prošlosti".
Predsednica je raspisala izbore za osmi saziv Sabora od samostalnosti Hrvatske posle konsultacija s predsednicima parlamentarnih stranaka.
Sabor Hrvatske formalno je raspušten prošlog ponedeljka, a izbori moraju da budu održani najkasnije 60 dana od raspuštanja parlamenta, odnosno do kraja novembra.
Po objavi datuma, kreće zakonski rok od dve sedmice za predaju lista, dva su dana predviđena za eventualne žalbe, a zatim počinje i zvanična kampanja.
Hrvatska je podeljena na deset izbornih jedinica u kojima se bira po 14 poslanika, a tri poslanika bira dijaspora u posebnoj 11. izbornoj jedinici. Pripadnici nacionalnih manjina biraju ukupno osam poslanika, od kojih najmanje tri mesta pripadaju srpskoj nacionalnoj manjini. Manjine mogu da glasaju ili u 12. izbornoj jedinici ili po mestu prebivališta u nekoj od deset preostalih jedinica za opšte liste.
Najnovije istraživanje javnog mnjenja "KRO Demoskop" pokazuje da se leva koalicija koju vodi vladajuća Socijaldemokratska partija približila na samo jedan odsto "Domoljubnoj koaliciji" koju predvodi opoziciona Hrvatska demokratska zajednica. Pre pola godine razlika između koalicije levog centra i desne koalicije bila je veća od šest odsto.
Na poslednjim izborima 4. decembra 2011. godine ubedljivo je pobedila koalicija levog centra, koju su uz SDP činili još Hrvatska narodna stranka, Istarski demokratski sabor i Hrvatska stanka penzionera. Na tim izborima, posle osam godina vlasti, poražena je desna Hrvatska demokratska zajednica, uzdrmana brojnim korupcijski aferama vezanim uz stranački vrh i bivšeg lidera Ivu Sanadera.
U međuvremenu su Sanaderu poništene dve osuđujuće presude za korupciju i ratno profiterstvo i oba suđenja su vraćena na ponovljeno suđenje. Očekuje se da bi Sanader uskoro mogao izaći iz istražnog zatvora u kojem se nalazi skoro tri godine, pošto zagrebački sud sutra treba da odluči o tome hoće li priznati dve nekretnine kao garanciju da se bivšem predsedniku HDZ-a istražni zatvor zameni odbranom sa slobode.
Nedavno mu je određena kaucija od 12,4 miliona kuna (1, 6 miliona evra) za izlazak iz istražnog zatvora u slučaju "Fimi-medija", u kojem je za korupciju bio osuđen i HDZ, kao pravno lice. Vrhovni sud je prošle sedmice ukinuo prvostepenu presudu zbog teške povrede krivičnog postupka i povrede prava na pošteno suđenje i naložio ponovljeno suđenje.
Novo stranačko vođstvo na čelu s Tomislavom Karamarkom ranije se distanciralo od Sanaderove politike, a u prvim reakcijama na ukidanje presude poručili su da je "skinuta stigma sa HDZ-a".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kolinda na sajtu YouTube raspisala izbore! VIDEO

Izvor: Mondo, 05.Okt.2015

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani u nedelju, 8. novembra, objavila je danas predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock Hrvatski Sabor.."Danas sam donela odluku o raspisivanju izbora. Odlučila sam da će se parlamentarni izbori održati u nedelju,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.