Glasanje i brojanje – bitka za cenzus

Izvor: RTS, 29.Apr.2016, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glasanje i brojanje – bitka za cenzus

Pet dana od zatvaranja birališta, Srbija još nema konačne rezultate parlamentarnih izbora. Glasanje se zbog nepravilnosti ponavlja u sredu, 4. maja, na 15 biračkih mesta. Republička izborna komisija je prošle noći saopštila preliminarni rezultat sa 99,82 odsto obrađenih biračkih mesta, po kome šest stranaka ulazi u parlament, dok koalicija DSS-Dveri ostaje ispod cenzusa. Zbog toga je u RIK-u prošle noći i došlo do incidenata. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Posle sitnog brojanja, u sitne sate dogodio se incident u RIK-u, kada je saopšteno da koaliciji DSS-Dveri nedostaje jedan glas do cenzusa.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević kaže da su nastavili da vređaju članove RIK-a, a jedan od pristalica Dveri je krenuo prema Miladinu Kovačeviću, između njih je bila koleginica iz RIK-a, koju je grubo gurnuo. "Žena je od stresa morala da ode do Urgentnog centra", kaže Đurđević.
"Nikakvog incidenta nije bilo sem verbalnog sukoba. Samo smo postavili jedno jednostavno pitanje: Kako vas nije sramota?!", tvrdi predsednik pokreta Dveri Boško Obradović.
A u sedištu DSS-a sastanak opozicionih stranaka sa obe strane cenzusa.
Predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović kaže da su pronašli fantomske stanare koji su glasali, mrtve koji su glasali, a velike su manipulacije sa zapisnicima, od 20 zapisnika u Loznici – četiri su falsifikati.
Predsednik DS-a Bojan Pajtić kaže da će se DS boriti za pravo DSS-a i Dveri, da svako ima pravo na glas i izražavanje. "Zbog tog visokog principa pozivam članove i simpatizere da podrže listu DSS-Dveri", kaže Pajtić.
Na nepravilnosti u izbornom procesu ukazaće sutra na protestu ispred RIK-a. Pozivaju i Vuka Draškovića, Rasima Ljajića i Velimira Ilića. Ljajić odgovara da njegova partija štiti demokratski poredak u zemlji tako što poštuje rad nezavisnih državnih institucija poput RIK-a.
Ističe i da SDPS ostaje lojalan partner SNS-a. Na proteste neće ni Nova Srbija, koja osuđuje nasilje u RIK-u. Za njih je svaki vid pritiska na rad institucija kršenje izborne volje građana i urušavanje demokratije.
A zbog uvreda na račun RIK-a, ali i SNS-a, naprednjaci najavljuju da će podneti krivične prijave protiv lidera DS-a, DSS-a, Dveri i pokreta Dosta je bilo.
"Suština je da se manipuliše izbornim procesom, da se izvrši pritisak na RIK i da se na silu uđe u Skupštinu, nezabeleženo je u istoriji moderne demokratije da predsednik političke stranke prisustvuje sednici RIK-a, na šta nije imao pravo, ali mu je omogućeno iz političke kurtoazije. Mogli su da kontrolišu izbore, imali su posmatrače", rekao je Aleksandar Martinović iz SNS-a.
Predsednik PS-a Aleksandar Vulin kaže da je šokiran što se nasilje koristi u RIK-u, što se vrši takav pritisak na RIK upadanjem u prostorije i što ne može da se sačeka da se prebroje glasovi. "Ja to ne razumem", naveo je Vulin.
Sve bi trebalo da bude jasnije posle ponovljenog glasanja na 15 mesta u Srbiji. Preliminarni rezultati izbora očekuju se u sredu uveče. Koaliciji DSS-Dveri za ulazak u parlament potrebno je, kažu, između 500 i 1.000 glasova.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Incident

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.