Esebsi predsednik Tunisa

Izvor: B92, 22.Dec.2014, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Esebsi predsednik Tunisa

Izborna komisija Tunisa saopštila je da je bivši ministar Bendži Kaid Esebsi (88) pobednik jdrugog kruga predsedničkih izbora u toj zemlji, sa osvojenih 55,68%.

Glasači u Tunisu birali su između Esebsija, lidera antiislamističke partije Nida Tunes, i Monsefa Marzukija (69), koji se nalazi na čelu saveza sa umerenim islamističkim pokretom Enahda.

Izborom Esebsija, zaokružena tranzicija ka punoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << demokratiji u Tunisu, posle skoro četiri godine od demonstracija kojima je došlo do svrgavanja autokratskog režima Zina El-Abidina Bena Alija.

Odlazeći predsednik Monsef Marzuki, osvojio je 44,32 odsto glasova, saopštio je šef izborne komisije Čafik Sarsar.

Rezultati glasanja održanog juče, potvrdili su procene iznete u predizbornim anketama, preneo je AP.

Glasanje je ocenjeno kao slobodno i fer, a na izbore je izašlo 60 odsto birača, manje od oko 70 odsto, koliko se odazvalo u prvom krugu.

Ovo je bio prvi put da su Tunišani slobodno glasali za šefa države od kada je Tunis stekao nezavisnost od Francuske 1956. godine.

U toj državi na severu Afrike, u kojoj je počelo "Arapsko proleće", postojala su samo dva predsednika -"otac nezavisnosti" Habib Burgiba i Zin el Abidin Ben Ali koji je 14. januara 2011. bio primoran da pobegne iz zemlje zbog narodne pobune.

Marzukija je krajem 2011. za predsednika izabrala narodna skupština u skladu sa koalicionim sporazumom sa islamističkom partijom Enada koja je tada bila na vlasti, a na parlamentarnim izborima prošlog meseca se našla na drugom mestu po broju osvojenih glasova iza Nide Tunes.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Esebsi novi predsjednik Tunisa

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Dec.2014

TUNIS - Izborna komisija Tunisa saopštila je danas da je bivši ministar u vladi Bedži Said Esebsi pobjednik drugog kruga predsjedničkih izbora u toj zemlji, s osvojenih 55,68 odsto glasova...Glasači u Tunisu birali su između Esebsija, lidera antiislamističke partije Nida Tunes, i Monsefa Marzukija...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.