EPS je u reformama najdalje otišao

Izvor: B92, 02.Sep.2015, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EPS je u reformama najdalje otišao"

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović istako je da će EPS zahvaljujući reformama pre kraja godine imati uštedu od jedne milijarde evra.

Obradović je, gostujući u Kažiprstu B92, istakao da dve stvar dokazuju dosadašnje rezultate EPS-a i reforme u kojima je EPS najdalje otišao od svih preduzeća.

„Prvo smo udarili na direktore, a ne na radnike. EPS smanjuje administraciju tako što je već sada 30 direktora manje, a u planu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da se otpusti još njih 30“, kaže Obradović.

On je istako da je drugi pokazatelj uspešnosti reformi koje sprovodi EPS to što su podigli nivo naplate na 95 odsto. Obradović je rekao da je u planu i ušteda od milijardu evra samo kroz nabavku.

Na pitanje da li su to rezultati od februara, kada se počelo sa reformama, do avgusta, Obradović je istakao da od februara funkcioniše novi menadžement ali da je od prvog jula tek omogućen korporatizam.

Nakon što je predsednik Vlade izrazio zabrinutost za ekonomiju ukoliko dođe do novih izbora, Obradović je smatra da nema sumnje kakvi će biti rezultati i nakon izbora objašnjavajući kako bi oni uticali na poslovanje EPS-a

„Za EPS bi taj perio vakuma bio problem, imamo dobru komunikaciju sa ovom vlašću“, kaže on i podseća da je korporatizam EPS-a bila obaveza još 2003. godine, ali da prethodne vlasti do toga nisu dovele.

Na pitanje kako su uspeli da od gubitaša u februaru sada dnevno imaju uštedu, kako je rekao Obradović, od 100.000 evra dnevno, on ističe da je prvi koji je istakao koliko EPS ima direktora, nijih 6.590, a njiha seča je jedan od uslova uštede.

„Pre kraja godine imaćemo uštedu od jedne milijarde, ali to je samo vrh ledenog brega, moramo da skrešemo broj direktora. Ja prvo sečem direktore i administraciju, nama hvale radnici“, objašnjava on.

Kada je reč o ceni struje, on kaže da je Srbija ispunila bolne zahteve MMF povećavši cenu struje za 12 odsto dodajući da 4,5 odsto od povećanja ide u budžet Srbije za dalje reforme.

Osnivanjem dve ćerke firme EPS-a na Kosovu po dogovoru iz Brisela, gde Kosovo smatara da je kosovsko ono što je na teritoriji Kosova, a Srbi, sa druge strane, da je srpsko, Obradović ističe da je EPS-u omogućeno da prihode na Kosovu formalno ostvaruje kao EPS.

Podsetivši ga na naslovne strane u kojima se optužuje za niz troškova i milionske sume koje se izdvajaju na angažovanje saradnika, Obradović kaže:

„Protivnici reformi ne mogu da me napadnu po stručnosti, jer sam jedini radio u velikim svetskim korporacijama, a ne mogu ni po rezultatima. Tih troškova je bilo i pre mog dolaska, biće ih i u buduće, te troškove ima na primer i Srbijagas“, kaže on.

Obradović je istakao da su ti saradnici na koje se troši novac obaveza prema međunarodnim institucijama, jer ih oni traže.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.