Današnji izbori u Britaniji jedni od najneizvesnijih

Izvor: Radio 021, 07.Maj.2015, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Današnji izbori u Britaniji jedni od najneizvesnijih

Britanci danas izlaze na izbore koji su jedni od najneizvesnijih u skorašnjoj istoriji te članice Saveta bezbednosti UN i nuklearne sile.

Bi-Bi-Si iznosi šest razloga koji bi trebalo da zainteresuju apolitične Britance, ali i ostatak sveta za ishod glasanja na kojem, po svemu sudeći, neće biti jasnog pobednika, ali ni predvidljive buduće vladajuće koalicije.

Prvi razlog zašto su zanimljivi izbori u ovoj veoma bogatoj i moćnoj zemlji koju svake godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << posećuju milioni ljudi, navodi BBC, jeste što niko nema pojma ko će sutra pobediti. Na drugom mestu su ulozi tih izbora. Velika Britanija je stalna članica Saveta bezbednosti UN i nuklearna sila s petim najvećim vojnim budžetom na svetu, ali bi to moglo biti ugroženo rezultatima sutrašnjeg glasanja. Najmanje dve partije - Škotska nacionalna partija (SNP) i Liberaldemokrate se protive obnavljanju nuklearnog arsenala i u zavisnosti od ishoda glasanja, mogle bi i nešto učiniti po tom pitanju.

S druge strane, uoči izbora se dosta govorilo o odnosu s Evropskom unijom, a premijer Dejvid Kameron je obećao referendum ako bude opet premijer. Rastom uticaja SNP-a u britanskom parlamentu će u nekom trenutku opet dovesti do pitanja nezavisnosti i nekakvog raspada Velike Britanije. Mada su odustajanje od nuklearnog oružja, izlazak iz EU i odlazak Škotske samo mogućnosti, postavlja se pitanje da li bi Velika Britanija bez Škotske, nuklearnog oružja i izvan EU mogla ostati Savetu bezbednosti, kao i šta bi o Londonu mislili SAD i NATO.

Izbori bi mogli uticati i na ljude koji nastanjuju Veliku Britaniju. Ukupna razlika između onih koji su imigrirali iz te zemlje i onih koji su imigrirali, svake godine je od 1998. bila preko 150.000 ljudi, a u nekim godinama je priliv stanovništva bio veći i za četvrt miliona.

Evroskeptični Ukip traži da London povrati kontrolu nad svojim granicama izlaskom iz EU čime bi se okončalo slobodno kretnje Evropljana u toj zemlji. Mada Ukip nema šanse da pobedi i konzervativci i laburisti imaju na umu neka ograničenja. Torijevci se zalažu za promene u socijalnom sistemu koje bi obeshrabrile dolazak imigranta, dok laburisti žele da suzbiju kompanije koje koriste jeftinu radnu snagu stranaca.

Izbori bi mogli da promene i okruženje za investicije u Velikoj Britaniji koja je peta-šesta najveća ekonomija sveta, dok London jedini parira Njujorku kao globalnom finansijskom centu. Svi osim konzervativaca, mada su i oni bili uzdržani, u kampanji su bili neprijateljski raspoloženi prema bogatstvu i posebno prema onima koji su stranci i bogati. Laburisti su obećali da će povećati porez na luksuzna imanja kao i da će uvesti poreze na globalne zarade bogatih stranca koji žive u Londonu.

Današnji izbori, na kraju navodi BBC, donose i dramatičnu promenu. Prvo, SNP će odneti ubedljivu pobedu u Škotskoj koja bi joj mogla doneti više od 50 poslanika. S druge stane, dvopartijski sistem u kojem se donekle pojavljivala i treća stranka, sad je ozbiljno ugrožen. Pre 50 godine, dve najveće partije su donosile 90 odsto glasova, dok bi sutra mogle da završe s oko 65 odsto.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.