Da li će republikanska konvencija biti sporna?

Izvor: VOA, 27.Apr.2016, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će republikanska konvencija biti sporna?

Trka za republikansku predsedničku nominaciju iznela je na videlo duboke podele u okviru Republikanske stranke. Dva kandidata, autsajdera - Donald Tramp i Ted Kruz - su uspeli da osvoje pobedu u više država na primarnim izborima, porazivši velikom većinom umerenije kandidate establišmenta.

Te podele se osećaju i u Pensilvaniji, gde jedno neobično >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << pravilo omogućava delegatima Republikanske stranke da izaberu koga oni žele na konvenciji stranke ovog leta – što je odluka koja bi mogla da bude ključna, ako nijedan pretendent ne osvoji većinu delegata.

Mark Skarindži želi da birači u Pensilvaniji znaju da je glas za njega glas za Donalda Trampa.

“On je autsajder koji zapravo može da obavi posao u Vašingtonu.”

Skarindži je voditelj političkog programa i advokat koji se kandidovao za delegata na konvenciji Republikanske stranke u Klivlendu, u Ohaju, ovog leta.

U tesnoj republikanskoj trci u kojoj nijedan kandidat ne bi osvojio dovoljno delegata da obezbedi nominaciju,  delegati iz Pensilvanije bi mogli biti odlučujući. Ti delegati, medjutim, mogu da glasaju kako god žele.

“Pravila su napisana tako da nismo ‘vezani’ već možemo da glasamo za onog kandidata za kog mislimo da je najbolji.”, ističe Skarindži.

Taj izbor bi mogao da bude ključan ukoliko bude više krugova glasanja na konvenciji.

“Biće to veoma sporna konvencija naročito zbog toga što uticajni krugovi podržavaju Teda Kruza. Oni koriste Teda Kruza da bi osujetili Trampovu nominaciju.”, kaže Skarindži.

Podela medju delegatima u Pensilvaniji odražava podelu širom nacije izmedju republikanskog establišmenta i kandidata autsajdera.

Postoje delegati koji navode da će glasati za Trampa i Kruza bez obzira koji su rezultati današnjih primarnih izbora, i oni koji kažu da će se prikloniti izboru birača u Pensilvaniji.

Ovo je neobičan proces – i tokom proteklih izbornih godina birači su slali delegate koji imaju političko iskustvo, poput Čarlija Džeroua.

On je učestvovao na svakoj Republikanskoj konvenciji od 1976. kada poslednji put nije bilo jasnog kandidata.

“Ja ću da upotrebim svoj sud, integritet i iskustvo.”

Džerou dodaje da je Trampova kandidatura u istinskoj nevolji ukoliko se na konvenciji bude glasalo više puta.

“Postoji mogućnost da se, ako prodjete drugo glasanje, to isto desi Kruzu. To ne samo da ostavlja Kejsika kao alternativu već ga stavlja u zavidan položaj.”

Medjutim, guverner Ohaja Džon Kejsik - umereni republikanac - zaostaje iza svojih rivala.

Njegovo iskustvo i iskustvo Džeroua kao veterana medju delegatima – možda neće uspeti ove izborne godine.

“Nema sumnje da birači zaista žele nova lica, nove ljude, nove glasove.”

Džerou ističe da će predstojeća konvencija biti najuzbudljivija u njegovom životu i dodaje:

“Po prvi put u mojoj političkoj karijeri mi republikanci jednostavno ne nominujemo sledećeg očekivanog kandidata i to je pozitivna stvar. Konvencije su zamišljene da tako funkcionišu.”

Odluka birača u Pensilvaniji imeće odraza i na konvenciji u Klivlendu ovog leta.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.