Crna Gora: Opozicija poziva Državnu izbornu komisiju da ne proglašava rezultate izbora

Izvor: Vostok.rs, 28.Okt.2016, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora: Opozicija poziva Državnu izbornu komisiju da ne proglašava rezultate izbora

Opozicija poziva Državnu izbornu komisiju da ne proglašava konačne rezultate dok se ne rasvetli slučaj „državnog udara“ na dan izbora.

Dve stranke i dve opozicione koalicije pozvale su danas Državnu izbornu komisiju da ne proglašava konačan rezultat parlamentarnih izbora, koji su održani 16. oktobra, dok se ne rasvetli slučaj hapšenja grupe srpskih državljana noć uoči izbora u Crnoj Gori. U saopštenju dostavljenom medijima, oni ne prihvataju ishod dok se, kako su objasnili, ne rasvetli i do kraja pravno ne procesira slučaj „kriminalno-terorističkog ataka na institucije sistema“, zvanog „državni udar“, u danu održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora.

„S tim u vezi, ovim otvorenim pismom tražimo od vas da ne proglašavate konačne rezultate izbora, s obzirom na to da do ovog trenutka nijedan državni organ nije dokazao nijednu činjenicu u vezi sa pomenutim teškim krivičnim delom kriminalnog udruživanja sa pokušajem terorizma“, navodi se u saopštenju. Proglasiti konačne rezultate u svetlu ovih navoda produbilo bi ionako tešku političku krizu u kojoj se nalazi Crna Gora, poručuju opozicioni Demokratski front, Velika koalicija Ključ, Demokrate i Socijaldemokratska partija. Oni pozivaju i predstavnike manjinskih političkih stranaka da ih podrže, podržavajući tako, kako kažu, „istovremeno i vlastitu potrebu da Crna Gora bude stabilno društvo u kojem se izbori neće odvijati pod pretnjama rušenja države i ustavnopravnog poretka“.

„Istovremeno, očekujemo od predstavnika međunarodne zajednice da na adekvatan način tretiraju novonastalu situaciju i doprinesu političkoj stabilnosti na kojoj opozicija insistira“, zaključuje se u saopštenju opozicije. Crnogorski predsednik Filip Vujanović izjavio je ranije danas u Budvi da, iako opozicija traži da se konačni rezultati ne proglašavaju, on očekuje da će oni biti saopšteni do ponedeljka, 31. oktobra i da će vlada ubrzo potom biti formirana.

TANJUG

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.