Biljana Nedić: Heroina pod obručima

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Nov.2015, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biljana Nedić: Heroina pod obručima

Biljana Nedić rođena je 26. decembra 1987. godine u Banjaluci. Iako se po rođenju susrela sa zdravstvenim poteškoćama, ova hrabra djevojka nikada nije odustajala na putu do uspjeha.

Članica je Košarkaškog kluba invalida Vrbas Banjaluka već sedam godina, a činjenica da je jedina dama u ovom sportskom kolektivu ipak je nije spriječila da izbori ravnopravan status među kolegama.

S Vrbasom je postigla >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << brojne vrhunske rezultate učestvujući na turnirima domaćeg, ali i međunarodnog karaktera. Izdvajaju se osvojene dvije zlatne medalje na takmičenjima u Pardubicama, u Češkoj, ali i nastupi u Italiji, Srbiji, Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji i Rumuniji. Od sezone 2010/2011. s klubom je redovna učesnica regionalne NLB lige, odnosno Prvenstva BiH. S Vrbasom je dvostruka i aktuelna šampionka regionalnog takmičenja (sezona 2013/2014, 2014/2015), ali i aktuelna vlasnica pehara u domaćem prvenstvu, što je bila preporuka da bude uvrštena među kandidate za najboljeg sportistu u sportu za invalide.

Biljana je dobitnica niza priznanja, a njene vitrine, između ostalog, krasi ono za najperspektivniju sportistkinju i za najbolju sportistkinju Republike Srpske, te nagrada grada Banjaluke mladima za ostvarene rezultate u oblasti sporta.

Osim pod obručima, banjalučkoj heroini vrhunskog talenta ne manjka ni u drugim sportskim granama pa se odnedavno okušala u streljaštvu. Biljana je aktivna u muzici i slikarstvu. Bavi se izuzetno zahtjevnom tehnikom slikanja na staklu i iza sebe ima dvadesetak samostalnih i pet kolektivnih izložbi. Snimila je i dva singla, a kao solista povremeno nastupa i s Gradskim tamburaškim orkestrom. Studira  novinarstvo, o njenom životu snimljena su tri dokumentarna filma, a stipendista je Ministarstva porodice, omladine i sporta RS.

Svečana manifestacija 15. jubilarnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2015. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 15. decembra u Kongresnom centru hotela "Terme" na Ilidži sa početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u BiH je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Predsjednik stručnog žirija je Refik Šabanadžović, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.