Analitičari o izborima:Presudili državnički, a ne partijski interesi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2017, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari o izborima:Presudili državnički, a ne partijski interesi

Predsednik vlade Aleksandar Vučić saopštio je da neće biti raspisani parlamentarni izbori, analitičari smatraju da je odluka dobra, a stranke, kako one koje su tražile vanredne izbore za parlament, tako i one koje su bile protiv - zasad se ne oglašavaju.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ukazuje da su kod premijera Vučića "očigledno presudili" državnički razlozi, a ne partijski interesi, jer bi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kako smatra, istovremeno održavanje predsedničkih i vanrednih parlamentarnih izbora, zbog Vučićeve lične popularnosti sigurno išli na ruku SNS.

Prema njegovom mišljenju, Vučić je sagledao stvari pre svega sa stanovišta države, iako bi izbori bili u interesu i njegove stranke i vladajućeg bloka, jer bi lična popularnost premijera "povukla" taj blok i donela više mesta u parlamentu.

"Za očekivati je da, ako su se dogovorili da idu na jednoj listi na predsedničkim izborima, odnosno da podrže kandidata SNS, i na parlamentarne izbore idu na jednoj listi. To bi im garantovalo verovatno i dvotrećinsku većinu u skupštini, ali svaki izbori su stres za državu", objasnio je Anđelković.

Prema njegovim rečima, da je odlučeno da se održe i vanredni parlamentarni izbori sve bi se svelo na lično partijski interes vladajućih struktura.

"Vučić to verovatno nije hteo, jer bi ih svi optužili da idu na izbore da bi imali još više mandata, a dovoljno su složni da vlada može da funkcioniše", rekao je Anđelković ponavljajući da deo koalicionih partnera polazi od toga da treba iskoristiti ovu priliku da se poveća kapacitet vladinog bloka.

"Mislim da je za Srbiju dobro da se ne održavaju baš svake godine vanredni parlamentarni izbori.

Profesor Vladimir Vuletić smatra da bi raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora usporilo društveni razvoj, ekonomski rast i uopšte ekonomske aktivnosti i da bi u ovom trenutku oni doneli više štete nego koristi, pre svega za ekonomsku stabilnost Srbije.

"Suštinski nema neki razlog zbog koga bi se raspisali parlamentarni izbori. A ono što je jako važno i što se meni dopalo u današnjem nastupu premijera je što je posle nekoliko meseci, kada su političke teme sticajem okolnosti bile u žiži, ponovo je akcenat vraćen na ekonomske teme, ekonomska pitanja i to je jako važno", rekao je Vuletić.

Uz izbore, dodaje Vuletić, "bukvalno bi sve stalo" na dva meseca, najpre u iščekivanju rezultata, a potom i na formiranje nove vlade, kaže on.

To bi, dodaje, bilo praktično pola godine izgubljenog vremena za ekonomska pitanja i ekonomski razvoj zemlje.

"Izbori bi usporili ono o čemu je premijer danas dosta govorio - imperativ da se društveni razvoj ubrza i da se dođe čak do stope od četiri odsto ekonomskog rasta, što bi značajno doprinelo poboljšanju materijalnog života građana", rekao je Vuletić.

Prema njegovom mišljenju, većina u parlamentu nije ugrožena, te je odluka da ne bude parlamentarnih izbora očekivana.

Podseća da se o tim izborima dosta govorilo "u onom trenutku kada je počelo pitanje oko Tomislava Nikolića", te da uvek mogu postojati razlozi za izbore i da je premijer sigurno imao u vidu neke razloge za izbore, ali i da on smatra da bi oni sada doneli više štete nego koristi, pre svega za ekonomsku stabilnost Srbije.

Nijedna politička stranka, koja je bila za održavanje, ili protiv vanrednih parlamentarnih izbora zajedno sa predsedničkim, nije se oglasila do popodne, iako je prethodnih dana bilo dosta reči, saopštenja i izjava na tu temu.

Krajnji rok za raspisivanje predsedničkih izbora je 3. mart, a očekuje se da ih predsednica parlamenta Maja Gojković raspiše ovih dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.