Zlupotreba tajnih dosijea kao biznis

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Maj.2015, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlupotreba tajnih dosijea kao biznis

Podaci iz tajnih dosijea bezbednosnih službi u poslednjih 15 godina koriste se za ucenjivanje, reketiranje i eliminaciju političkih protivnika, piše Danas

Zbog toga, kako kažu, nijednoj vladajućoj strukturi od demokratskih promena nije odgovaralo otvaranje dosijea, jer se ona koriste za eliminaciju političkih protivnika i postavljanje podobnih kandidata na različite državne funkcije.

Navodi sociologa Jove Bakića da mu je premijer Aleksandar Vučić pre tri godine >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pokazao tajni dosije Ivice Dačića ponovo su otvorili pitanje o neophodnosti otvaranja dokumenata bezbednosnih službi.

Supruga lidera SPO Danica Drašković kaže za Danas da je zloupotreba tajnih dosijea u Srbiji postala biznis koji donosi i finansijske i političke koristi.

“To traje decenijama i suštinski je razlog što i danas, posle toliko demokratskih vlada koje su se smenjivale, ta dosijea ostaju zatvorena. Koriste se za ucenjivanje, reketiranje i eliminaciju političkih protivnika“, naglašava Draškovićeva.

Ona dodaje da je danas to posebno razrađeno kao "navodna bezbednosna provera" kandidata za različite funkcije i imenovanja.

“Ako vlast ne želi nekog kandidata, iz Bezbednosno informativne agencije pošalju papir da nije prošao bezbednosnu proveru, bez ikakvog obrazloženja - zašto nije i šta je zgrešio, što je potpuno nezakonito i liči na stara vremena UDBE i OZNE, koja, očigledno, još uvek traju. Mi smo u stranci imali takav slučaj u Telekomu, ali i u samoj BIA. Ona je odbila prijem pravnika, koji je prošao sve obuke i preglede ali nije odgovarao zbog stranačke pripadnosti“, ističe Draškovićeva.

Prema njenim rečima, takve provere se ne rade za članove "podobnih" stranaka.

“Zato imamo pripadnike Crvenih beretki, julovce i Slobine ratnike na svim pozicijama u vladinim institucijama, jer je to očito njihova prednost i dobra preporuka. Samo otvaranje dosijea po nalogu Evropske unije i vremena u kojem živimo može sprečiti zloupotrebe u službama bezbednosti i okončati njihov unosni biznis“, zaključuje Draškovićeva.

Bivši direktor BIA Andreja Savić smatra da treba otvoriti tajne dosijee, ali naglašava da bi i tada moglo doći do zloupotrebe podataka jer vladajuće strukture opstaju na vlasti upravo zahvaljujući spinovanju javnosti putem tabloida, kojima plasiraju informacije iz dosijea kako bi diskreditovali političke protivnike.

“Takva je situacija i u drugim zemljama u tranziciji. Sada je posebno aktuelna u Makedoniji, gde je opozicija došla do određenih podataka o pojedincima iz vlasti. Kod nas se zloupotreba podataka svakodnevno vidi u tabloidnoj štampi, gde informacije "cure" iz istrage“, kaže Savić.

Kada je reč o zloupotrebi tajnih dosijea u usko političke svrhe, ona se, dodaje, najbolje ogleda u predizbornim kampanjama.

“Svaka politička vlast koja se formira nakon izbora, na čelne funkcije institucija sistema nacionalne bezbednosti postavlja svoje kadrove. Na taj način vlast dolazi do informacija“, ističe Savić.

Sličnog mišljenja je i profesor prava Bogoljub Milosavljević, koji smatra da dosijei do sada nisu otvarani jer nije postojala politička volja.

“Zloupotrebu podataka je teško sprečiti bez dobre i jake kontrole nad sektorom bezbednosti. Kada govorimo o tajnim dosijeima, uglavnom mislimo na BIA, ili kako se već sve agencija u prošlosti zvala. Međutim, zaboravljamo na vojne službe, policiju i sudstvo. Policija je i najkritičnija, jer svi smo videli kako informacije cure“, kaže Milosavljević.

Kao primer navodi predmet iz 1993. godine koji je dospeo u ruke tabloida, a služio je da se diskredituje zaštitnik građana Saša Janković.

“Svako ustupanje dosijea političarima, novinarima ili nekom trećem je krivično delo“, naglašava Milosavljević.

Jedno od predizbornih obećanja DOS-a nakon demokratskih promena bilo je otvaranje dosijea, odnosno donošenje zakona koji bi to omogućio.

Namera tadašnje političke garniture do danas nije realizovana, a jedina stranka koja je ostala dosledna stavu da dosijee pod hitno treba otvoriti je SPO.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"Tajni dosijei se koriste za ucenjivanje"

Izvor: Radio 021, 23.Maj.2015, 08:58

Podaci iz tajnih dosijea bezbednosnih službi u poslednjih 15 godina koriste se za ucenjivanje i reketiranje, piše Danas. Zbog toga, kako kažu sagovornici lista, nijednoj vladajućoj strukturi od demokratskih promena nije odgovaralo otvaranje dosijea, jer se ona koriste za eliminaciju političkih protivnika...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.