Zašto Apelacioni sud često ukida presude?

Izvor: B92, 07.Dec.2016, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto Apelacioni sud često ukida presude?

Odluka Apelacionog suda o ukidanju prvostepene presude optuženima za paljenje zgrade Ambasade SAD u Beogradu izazvala je i mnoštvo polemika.

Pošto to nije jedina odluka Apelacionog suda koja je izazvala reakciju javnosti, B92 istražuje zašto taj sud često ukida presude.

Posle odluke Apelacionog suda, i reakcije Američke ambasade, u kojoj kažu da taj slučaj opterećuje bilateralne odnose dveju zemalja, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoje pozicije ne može da govori o pravnim pitanjima i odlukama apelacionog suda.

“Za nas je veoma bitno da sa SAD imamo dobre bilateralne odnose, samim tim da i oko tih pitanja za koja su SAD zainteresovane da postoji komunikacija kako to ne bi bila sporna pitanja. Ova vlada Srbije je više puta isticala da treba preduzeti sve kako bi se to delo koje se desilo 2008. na adekvatan način sankcionisalo”, rekao je Dačić.

U ovom slučaju Apelacioni sud potvrdio je presudu protiv jednog osuđenog i dvojice oslobođenih, a u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu u toku je istraga o osumnjičenim oficirima policije za propuste prilikom obezbeđivanja mitinga kada je ambasada zapaljena.

Advokat Božo Prelević kaže da je dobro da postoji sistem kontrole presuda.

“Dakle, ja nisam u tom predmetu, nisam pročitao predmet, ali ono što sam pročitao, apelacionu odluku, ukoliko je to tako, onda mi se čini da je Apelacioni sud s pravom vratio da se razjasni ta okolnost. Dakle, to ne znači da će oni biti oslobođeni”, naveo je Prelević.

Ali ovo nije jedina odluka Apelacionog suda koja je izazvala reakciju javnosti. Nedavno je taj sud pravosnažno oslobodio troje lekara i direktora privatne beogradske klinike "Decedra" optužbe da su krivi za smrt devetnaestogodišnje Jelice Radović posle operacije čukljeva.

Beogradski apelacioni sud nedavno je delom preinačio prvostepenu presudu šestočlanoj grupi optuženoj da je krajem 2009. i 2010. godine trgovala heroinom.

“Pogubno je napadati Apelacioni sud što je doneo oslobađajuću presudu tamo gde je morao da je donese. Postavlja se pitanje kako je radio prvotepeni sud i kako je radio tužilac. A da ima čudnih odluka, ja se sa tim slažem, postoje čudne odluke, postoje odluke istog suda o istoj pravnoj stvari koje su potpuno različite”, dodao je Prelević.

Prelević kaže da bi tužilaštva morala bolje da proveravaju činjenice, ali i da nije siguran da su u tužilaštvima donošene odluke o nekim optužnicama, nego da je to rađeno van te institucije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.