Zapadne službe obavestile Srbiju o mogućem napadu albanske dijaspore

Izvor: RTS, 10.Jan.2017, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadne službe obavestile Srbiju o mogućem napadu albanske dijaspore

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da je informacije o tome da albanska dijaspora priprema zauzimanje srpskih diplomatsko-konzularnih predstavništava, kako bi prinudila Srbiju da odustane od gonjenja Haradinaja, naša zemlja dobila od zapadnih bezbednosnih agencija.
"Ta informacija je došla iz jedne velike zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i velike bezbednosne zajednice, sa imenima i prezimenima ljudi, sa zemljom o kojoj se razgovaralo kao mogućoj zemlji gde bi meta možda mogla biti naša ambasada ili konzulat", rekao je Dačić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Sve te podatke zapadne službe imaju, istakao je Dačić.
"Jedna od opcija koja je razmatrana je da se Srbija privoli da odustane od gonjenja putem zauzimanja nekog od diplomatsko-konzularnih predstavništava ili objekta koji pripada Srbiji i uzimanja talaca. Tačno se zna ko je takve predloge iznosio, po imenu i prezimenu, gde živi", kaže Dačić.
Radi se o zemljama koje imaju brojnu albansku dijasporu, naveo je ministar spoljnih poslova.
Dačić je napomenuo da su države domaćini odgovorne za bezbednost srpskih diplomatsko-konzularnih predstavništava, u kojima je podignut nivo budnosti.
"I danas se nastavljaju protesti albanske dijaspore ispred fracuskih i naših diplomatsko-konzularnih predstavništava, ali to neće uticati na stav Srbije kada je reč o Haradinaju ili bilo kome drugom. Reč je o ratnim zločinima", poručio je Dačić.
Priština brani ratnog zločinca, "ne daju da se hapsi, kada su oni u pitanju", ukazuje Dačić.
"Što se nisu bunili kada je Crna Gora izručila neke naše koji su uhapšeni u Crnoj Gori?", upitao je ministar.
Oni ne mogu da pobegnu od svoje prošlosti, naglasio je Dačić i poručio da je Srbija spremna na to da svako odgovara za ratne zločine.
"To nije bilo kakvo izazivanje zapaljive retorike niti bilo čega o čemu bismo se svađali. Valjda svako treba da odgovara za ratne zločine", istakao je Dačić.
Što se tiče zahteva za izručenje Haradinaja, objašnjava da to nije u nadležnosti njegovog ministarstva, već ministarstva pravde.
Međutim, Dačić smatra da nema razloga da Srbija ne zatraži izručenje i podseća na to da je premijer Vučić rekao da će ono biti zatraženo.
Srpsko tužilaštvo je protiv bivšeg kosovskog premijera i vođe OVK Ramuša Haradinaja podnelo 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio krivična dela terorizma, udruživanja radi neprijateljske delatnosti i ubijanja civila.
Haradinaju se za ratne zločine sudilo i pred Haškim tribunalom, koji ga je 2012. godine oslobodio po svim tačkama optužnice.
Tokom tog suđenja, neki od ključnih svedoka optužbe su ubijeni ili su nastradali pod nerazjašnjenim okolnostima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Zapadne službe obavestile nas o planu napada na srpsku ambasadu

Izvor: Beta, 10.Jan.2017

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je informacija o planu albanske dijaspore da napadne neku ambasadu Srbije u inostranstvu zbog hapšenja Ramuša Haradinaja došla od bezbednosnih službi jedne zapadne zemlje i da su besmislene tvrdnje da je to Srbija izmislila ili da planira...

Nastavak na Beta...

Dačić: Zapadne službe obavestile Srbiju o mogućem napadu albanske dijaspore

Izvor: BKTV News, 10.Jan.2017

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da su zapadne bezbednosne agencije informisale Srbiju o perfidnom planu albanske dijaspore da zauzme srpska diplomatsko-konzularna predstavništva..."Ova informacija je došla iz jedne velike zemlje i velike bezbednosne...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.