U Galenici samo za skulpture potrošeno više od milion evra

Izvor: Radio 021, 01.Avg.2014, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U "Galenici" samo za skulpture potrošeno više od milion evra

Na jučerašnjem svedočenju lidera socijalista Ivice Dačića i predsednika IO te stranke Branka Ružića, isplivale su informacije o astronomskim troškovima nabavke i održavanje skulptura u zgradi "Galenike".

Krajem 2009. i početkom 2010. godine, dok je direktor "Galenike" bio Nenad Ognjenović, potrošeno je neverovatnih 1,1 milion evra na kupovinu 11 umetničkih skulptura koje krase krug ove fabrike.

Samo za poliranje skulptura Hipokrata i Higije, obe visoke tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << metra, firma je odrešila kesu za čak 280.000 evra. Mesec dana pre toga, "Galenika" se obavezala da plati i skulpturu Mislioca oko 30.000 evra. Već u januaru 2010. godine firma poručuje još skulptura, Devojku sa vencem i Rimljanku, i skulpturu Beli anđeo i Sveti Sava. Za njih je ukupno dato više od pola miliona evra, odnosno ravno 542.966 evra.

Radnici "Galenike", kažu da tu nije kraj, pa tvrde da se novac proćerdao i na još četiri vajarska dela. Za skulpturu Balerina dato je oko 28.000 evra, isto kao i za skulpturu Devojka sa lirom, dok je za dve skulpture Vestelinka i Majka sa detetom plaćeno 224.000 evra.

Kada se sve to sabere, dolazi se do neshvatljive činjenice da je za manje od godinu dana iz fabrike lekova otišlo na umetničke skulpture više od milion evra.

Podsetimo, zbog milionske pljačke u ovoj firmi bivši direktor Nenad Ognjenović uhapšen je u maju prošle godine, dok je nedavno uhapšen i direktor SPS Dejan Backović, koji se i dalje nalazi u pritvoru. Na jučerašnjem svedočenju Ružić je izjavio da je "Galenika državno preduzeće, a ne preduzeće SPS-a i da se u ovoj stranci nikada nije govorilo o "Galenici".

Ivica Dačić bio je malo opštirniji i rekao da "Galenika" nije mogla sama da prodaje lekove, već je to radila preko privatnih veledrogerija. Zbog toga je ovo preduzeće bilo u finansijskim problemima. On je napomenuo da je o tome više puta razgovarao sa Borisom Tadićem, tadašnjim predsednikom države, ali da se rešenje nije uspelo naći.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.