Trgovina i turizam prioriteti srpskog predsedavanja organizacijom za crnomorsku saradnju

Izvor: Blic, 01.Jul.2016, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovina i turizam prioriteti srpskog predsedavanja organizacijom za crnomorsku saradnju

Srbija je danas u Sočiju preuzela šestomesečno predsedavanje Organizaciji za crnomorsku ekonomsku saradnju, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je tim povodom poručio da će zvanični Beograd nastojati da u dorpinese uapređenju ekonomske saradnje između država članica te organizacije.

Istakavši da je za Srbiju predsedavanje BSEC privilegija i odgovornost, Dačić je rekao da će akcenat biti stavljen na jačanje saradnje u oblastima trgovine i turizma koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su od strane svih država članica prepoznate kao sektori sa značajnim potencijalima.

Kao poseban segment, rekao je Dačić, u okviru ekonomske saradnje, biće istaknuta oblast transporta u okviru koje je i planirano održavanje Ministarskog sastanka u Beogradu.

- Srbija će nastaviti sa dobrom praksom širenja saradnje Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju sa regionalnim i međunarodnim organizacijama kao i sa EU. Povećanje efikasnosti i efektivnosti Organizacije biće, takođe, jedan od prioriteta Srbije uz očuvanje kontinuiteta politike i ciljeva država koje predsedavaju Organizacijom - naveo je ministar.

Srbija je, kazao je, uverena da Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju ima budućnost, kao i da ima svoje mesto u našim planovima, programima i agendama. S tim u vezi, Dačić je posebno istakao značaj regionalne saradnje i spremnost Srbije da joj u potpunosti doprinese.

- Regionalna saradnja je jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije. U tom smislu, Republika Srbija nastoji da podrži svaku inicijativu koja za cilj ima promociju dijaloga, multilateralne ekonomske saradnje i jačanje regionalnih dobrosusedskih odnosa - kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju pruža pogodan okvir za unapređenje saradnje i jačanja poverenja u regionu, čime će nesporno doprineti povećanju stabilnosti, bezbednosti i opšteg prosperiteta.

Stoga je, istakao je, naš poseban zadatak da procenimo dosadašnje rezultate i da postavimo smernice za dalje razvijanje i jačanje saradnje u okviru BSEC.

- Rezultati postignuti u prethodnom periodu jasno potvrđuju da Organizacija ima potencijal, ali i nameću imperativ daljeg unapređenja saradnje i realizaciju konkretnih projekata u oblastima od zajedničkog interesa - naveo je Dačić.

Napomenuo je da predstojeće obeležavanje 25. godišnjice formiranja Organizacije, treba da motiviše sve aktere i da podstakne stvaranje novih ideja koje će generisati buduće aktivnosti i animirati partnere ne samo iz država članica, već i svih zainteresovanih strana, uključujući i države posmatrače kao i učesnike sektorskog dijaloga.

Na ovaj način Organizacija će potvrditi svoj međunarodni profil i poziciju na međunarodnoj sceni, rekao je ministar.

Zahvalivši predsedavajućem ovog skupa ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, Dačić je rekao da danas, možda više nego ikada od svog osnivanja, Organizacija ima priliku, ali i odgovornost, da svojim angažovanjem utiče na prilike u crnomorskom regionu koji sve više dobija na političkom i ekonomskom značaju.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija preuzela predsedavanje Organizacijom za crnomorsku ekonomsku saradnju

Izvor: Telegraf.rs, 01.Jul.2016

Srbija će šestomesečno predsedavanje Organizacijom za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) iskoristiti da revitalizuje ovu organizaciju koja je opterećena brojnim političkim sukobima među članicama, što se odražava na ekonomiju, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić...On je istakao...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.