Svečano: Proslava Dana Afrike u Palati Srbija (FOTO)

Izvor: BKTV News, 25.Maj.2017, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečano: Proslava Dana Afrike u Palati "Srbija" (FOTO)

Srbija je posvećena unapređenju saradnje sa afričkim državama i regionalnim ekonomskim zajednicama i, u skladu sa svojim mogućnostima, doprineće jačanju političkih, ekonomskih, kulturnih i svih drugih veza, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u Palati "Srbija" na proslavi Dana Afrike.

Dačić je dodao da je Vlada Srbije pre tri nedelje donela Odluku o proglašenju 25. maja >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << za Dan prijateljstva s narodima Afrike.

"I do sada smo zajednički proslavljali Dan Afrike sa kojom Srbija, kao najistaknutija naslednica Jugoslavije kada je reč o politici prema Africi, decenijama ima prijateljske odnose. Odlučili smo da u kalendar najvažnijih dana u godini u Republici Srbiji uvrstimo 25. maj i da vam se u slavlju dodatno približimo", rekao je Dačić i dodao:

"Kao ni u prošlosti, tako ni danas, Srbija u afričkim zemljama nema nikakve skrivene planove i da sa ponosom ističe da u Africi, u odnosu na mnoge druge, zbog istorijskih razloga, ima startnu prednost, uverena da tu prednost, uz nove ideje, treba i da iskoristi."

Foto: Tanjug

Prema njenim rečima, Srbiju raduje napredak afričkog kontinenta i njegove krovne organizacije - Afričke unije, u kojoj Srbija ima status posmatrača i na čijim samitima redovno učestvuju naši visoki zvaničnici.

"Srbija podržava blisku saradnju članica Afričke unije i smatra da se afrički problemi moraju rešavati u Africi", rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je dodao Srbija podržava sve inicijative koje Ujedinjene nacije, Afrička unija i njene članice i regionalne ekonomske zajednice, pokreću radi postizanja mira na kontinentu.

Foto: Tanjug

"Posebno nas bole sukobi u Africi koji još ne jenjavaju i patnje stanovnika mnogih područja. Srbija želi da se ti problemi što pre okončaju i daće svoj doprinos ostvarenju vizije svojih afričkih prijatelja."

Srbija će, kako je naveo, nastaviti da učestvuje u mirovnim misijama na kontinentu, sa željom da ih u budućnosti bude što manje, kao i u humanitarnim i razvojnim aktivnostima i sa stipendiranjem afričkih studenata na Univerzitetima u našoj zemlji.

" Vlada Srbije opredelila je ovog meseca pomoć za nekoliko afričkih zemalja koje se suočavaju sa velikom sušom i glađu", rekao je Dačić.

Foto: Tanjug

"Uveravam vas da sa svim afričkim državama želimo da sarađujemo i da, u dogovoru sa afričkim državama i organizacijama, sa prijateljima, ostvarimo boljitak za sve strane", zaključio je Dačić.

U ime Grupe afričkih ambasadora i šefova misija prisutnima je dobrodošlicu poželeo ambasador Libije u Srbiji Tadžuri Šradi Tadžuri.

“Povodom godišnjice Afričke unije, sa zadovoljstvom konstatujemo da je Afrička unija uložila mnoge napore koji su pomogli afričkim državama da ostvare napredak na polju ekonomije, ojačavanja demokratije i poboljšavanja državne uprave, kao i u promociji mira i stabilnosti na Kontinentu”, rekao je Tadžuri Šradi Tadžuri.

Prema njegovim rečima Srbija je tradicionalni i istorijski prijatelj Afrike.

"Grupa afričkih ambasadora i šefova misija takođe želi da pozdravi i izrazi svoju zahvalnost Vladi Srbije na njenoj odluci o proglašenju 25. maja za Dan prijateljstva s narodima Afrike. Ako ovakva odluka upućuje na nešto, onda su to duboki odnosi koji postoje između naroda Srbije i afričkih naroda. Podignimo čaše i nazdravimo još jačem prijateljstvu i saradnji između Afrike i Srbije. Neka živi Afrika, neka živi Republika Srbija, neka živi prijateljstvo između Afrike i Srbije", rekao je Tadžuri Šradi Tadžuri.

Foto: Tanjug

Proslavi su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar odbrane Zoran Đorđević, lider SRS Vojislav Šešelj, i mnoge ličnosti iz kulturnog, političkog i javnog života Srbije.

Foto: Tanjug

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.