Srbija očekuje formiranje suda za zločine na KiM

Izvor: Akter, 29.Avg.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija očekuje formiranje suda za zločine na KiM

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je na SB UN da Srbija očekuje da se što pre formira specijalni sud za zločine koje su pripadnici OVK počinili na Kosovu 1999. godine

"Sa uvažavanjem prihvatamo zaključak glavnog tužioca (Euleksa za istragu navoda o trgovini organima) Klinta Vilijamsona da je sakupljeno dovoljno elemenata za >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << podizanje optužnice protiv lidera OVK odgovornih za progon Srba, Roma i pripadnika drugih nealbanskih zajednica, kao i kosovskih Albanaca", rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmotreno stanje na Kosovu.

On je kazao da je Srbija saglasna s Vilijamsonovom ocenom da "rasprostranjenost i sistemska priroda" zločina predstavljaju "osnov za gonjenje zbog zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina".

Smanjivanje tenzija na Kosovu, rekao je Dačić, ne može se postići "arbitrarnim hapšenjima". Naveo je primer hapšenja lidera gradjanske inicijative Olivera Ivanivića koji je u avgustu optužen za ratne zločine, a u pritvoru je od januara ove godine.

Govoreći o primeni Briselskog sporazuma, Dačić je rekao da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak dijaloga sa Prištinom i dodao da je Srbija ispunila do sada preuzete obaveze, ali da prištinska strana još nije preduzela korake neophodne za punu implementaciju dogovorenog u Briselu, počev od usvajanja zakonskih akata o amnestiji, budžetu, lokalnoj samoupravi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hodžaj u UN: Žalimo zbog sukoba i ubistva policajca, radićemo na tome da se ne ponovi

Izvor: Press, 30.Avg.2014, 00:40

"Kosovske vlasti žale zbog incidenta u kojem su se albanski civili sukobili sa srpskim bezbednosnim snagama. Žalimo zbog toga i uveravamo srpske vlasti da se to neće ponoviti. Ne treba da podgrevamo situaciju, već da zajedniči radimo na izgradnji uzajamnog poverenja", rekao je Hodžaj...Povodom...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.