Srbija će zatvoriti granicu ako to učine drugi

Izvor: B92, 15.Feb.2016, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija će zatvoriti granicu ako to učine drugi"

Šef srpske diplomtije Ivica Dačić pozvao je na jedinstven pristup EU izbegličkoj krizi.

On je ukazao na to da, ukoliko Austrija i druge zemlje na Balkanskoj ruti zatvore svoje granice, i Srbija biti primorana da učini isto.

Dačić je podsetio da je Srbija dosada imala fer i konstruktivan pristup ovom pitanju za šta je dobila pohvale celog sveta.

"Kroz našu zemlju je prošle godine prošlo 600.000 migranata. Nas zabrinjava to što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU nema jedinstvenu politiku i stav šta da se dalje raditi. I razne pojedinačne mere država nas dovode u tešku situaciju", rekao je šef srpske diplomatije za radio Dojče vele.

Dalji koraci Srbije će prvenstveno zavisiti od poteza zemalja koje su na zapadno-balkanskoj ruti, rekao je Dačić, napominjuhi da bi prema najavama austrijskog šefa diplomatije Sebastijana Kurca, Beč mogao da ograniči broj migranata i to do kvote od 37.500 ljudi.

"Dakle, moramo da vidimo šta Austrija namerava da učini, da li će zatvoriti svoju granicu, a onda kasnije, da vidimo da li će to učiniti Slovenija i Hrvatska. Onda bi i Srbija bila prinuđena da jednostavno zatvori granice, jer mi nemamo mogućnosti da toliki broj ljudi ostane u Srbiji", rekao je on.

Dačić je ocenio da je veoma zanimljivo da migranti ne žele da menjaju rutu, odnosno da niko nije išao preko Kosova.

"To je verovatno zbog toga što se Srbija humano odnosila prema njima. Međutim, kako će se kretati dalje, ako budu zatvorene granice, da li će se iznalaziti neke nove rute, to ćemo videti u narednom periodu", naveo je Dačić.

Na pitanje da li bi pitanje izbeglica moglo da se instrumentalizuje tokom izborne kampanje, on je rekao da bi, nažalost, moglo da se desi da do zatvaranja granica, dođe baš u predizbornoj kampanji.

Međutim, vladajuće stranke u Srbiji došada nisu zloupotrebljvale pitanje izbeglica, niti se rukovodile time šta je popularno a šta nije, već su pre svega želele da prate nemačke stavove vezane za ova pitanja, precizirao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.