Socijaldemokratija je zlatni rudnik

Izvor: Danas, 12.Okt.2014, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijaldemokratija je zlatni rudnik

Beograd - Ivica Dačić i Boris Tadić, koji svoje stranke SPS i SDS žele da pozicioniraju kao socijaldemokratske, moraju na tom putu da preduzmu različite, ali i rizične poteze. S obzirom na to da je Tadić došao iz liberalnog okruženja, on mora da ide levo, dok Dačić, koji potiče iz nepatvorenog komunističko-socijalističkog miljea, da bi se pozicionirao mora da ide ka centru.

Iskustvo pokazuje da se u narodu nije uspostavila trajna institucionalna interakcija >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << poverenja onih slojeva koji traže socijalno odgovornu državu i stranaka koje bar na papiru teže socijaldemokratiji. To smatraju sagovornici Danasa Neven Cvetićanin iz Instituta društvenih nauka i Jovan Komšić, profesor Univerziteta u Novom Sadu.

Jovan Komšić za Danas kaže da Tadićeva ideja da se nominalno opredeli za socijaldemokratiju može biti racionalan i istovremeno rizičan politički potez.

- Racionalan sa stanovišta naglašene potrebe za socijalnom pravdom sve većeg broja tranzicionih gubitnika u tranzicionoj Srbiji jer je to deficitarna vrednost aktuelne politike. Potez je rizičan, ne samo za Tadića nego i sve druge stranke koje su se deklarisale kao socijaldemokratske. Činjenica je da skoro sve partije na političkom spektru, pogotovo one parlamentarne, manje-više u svojim programima i politikama imaju nešto od socijaldemokratskih načela, vrednosti i ciljeva. Sve one su na neki način zatomljene politikama drugog tipa populizmom, nacionalizmom, programskim vratolomijama, brzim skokovima od ultra desnice ka desnom centru i obrnuto. Od te šume se ne vidi jasno artikulisan socijaldemokratski program - objašnjava Komšić.

On potvrđuje našu konstataciju da su sva ta programska načela uglavnom ostajala na papiru.

- Teškoća DS, kojoj je Tadić bio na čelu, bila je u tome što je ključna najmoćnija i najuticajnija kadrovska struktura mentalitetski bila opredeljena za poziciju desnog centra, tržišne ekonomije. Naravno to je bila deklaracija, jer je iza toga stajala sebična politička klasa, koju su hranile vladajuće garniture DS, koja je uz pomoć države uspevala da privatizuje dobar deo državnog i društvenog kolača - ukazuje naš sagovornik.

Neven Cvetićanin za Danas kaže da je za pravljenje jasne socijaldemokratske ideje u Srbiji neophodna jasna ideja, kadrovi i pre svega vizija.

- Videćemo da li se i kod Tadića i kod Dačića tu radi o viziji ili je to iz nekih pragmatičnih razloga, što je takođe legitimno. Oni su dobro prepoznali da se tu krije politički zlatni rudnik. Ko će izvaditi zlato iz rudnika, drugo je pitanje - navodi Cvetićanin.

Prema njegovim rečima, DS je, iako nominalno socijaldemokratska stranka, imala i u praksi i u teoriji veliku suprematiju liberalnog modela.

- DS, iz kojeg nastaje Tadićev SDS, faktički je i u praksi često bila liberalna partija. Ukoliko Tadić misli da krene u pravcu socijaldemokratije, mora da se pomeri nalevo. Međutim, Ivica Dačić ima drugi problem. On potiče iz drugačije partije. Ako pogledamo genezu SPS, vidimo da je bila komunistička pa socijalistička. Dačić obrnuto od Tadića, ako želi da napravi socijaldemokratsku partiju, mora da krene ka centru. Ono što je zanimljivo, i gde suštinski obojica imaju dobar politički instinkt, jeste da žele da se pozicioniraju na onaj deo političkog prostora koji će biti najatraktivniji za nekoliko godinu uz ekonomsko napredovanje - ocenjuje Cvetićanin.

Naprednjački potencijal

Neven Cvetićanin navodi da danas SNS takođe u sebi ima jak socijalni element koji je nasleđen, jer je nastala iz SRS. „Ideologija radikalizma u svetu od britanskih radikala je bliska socijaldemokratiji. Kod nas je bila pervertirana Šešeljevim interpretacijama. U SNS postoji socijalni element koji ide ka ugroženim slojevima, što lider Aleksandar Vučić vidi i ne želi da ispusti. Samo biračko telo naprednjaka je sociološki gledano siromašnije od biračkog tela DS. Ako hoćete, i mere štednje su socijalne jer pokušavaju da štite najugroženije“, zaključuje Neven Cvetićanin.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Boris Tadić

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.