RASIPNIŠTVO U SRBIJAŠUMAMA: Braunović povećao plate sebi i 30 direktora

Izvor: Kurir, 27.Jan.2015, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RASIPNIŠTVO U SRBIJAŠUMAMA: Braunović povećao plate sebi i 30 direktora

Zarade u upravi ove državne firme mimo zakonskog utemeljenja, a za vreme bivšeg zeta Ivice Dačića u proseku porasle na 170.000 dinara

BEOGRAD - Zamenik direktora „Srbijašuma“ Igor Braunović, inače bivši zet lidera socijalista Ivice Dačića, proizvoljno je tokom 2013. godine uvećavao plate sebi i ostalim rukovodiocima, tako da je poslovodstvo na ime zarada ukupno naplatilo 60,5 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << dinara bez zakonskog utemeljenja, utvrdila je Državna revizorska institucija.

Koeficijenti 30 direktora uvećani su, na osnovu Braunovićeve odluke, deset do čak 86 odsto više nego što to predviđaju interni pravilnici, tako da su ovi rukovodioci imali u proseku plate od oko 170.000 dinara, što je više čak i od primanja članova Vlade.

Dešava se da državne firme dugo vode direktori koji su vršioci dužnosti, ali se dosad nije desilo da generalni direktor ne postoji, kao u „Srbijašumama“, od marta 2010. do kraja 2014, što je kršenje Zakona o javnim preduzećima. Izgleda da Vladi Srbije nije smetalo što posao direktora obavlja zamenik direktora Igor Braunović, a kako je to radio, govori DRI, koji je otkrio 32 nepravilnosti u poslovanju!

Poslovodstvo je 2013. činilo 30 zaposlenih i njima je 2013. isplaćeno 60,5 miliona dinara ili u proseku skoro po 170.000.

- Zamenik direktora (Braunović, prim. aut) imao je koeficijent 12, a zaključio je i anekse ugovora o radu s poslovodstvom kojima su dodeljeni koeficijenti od osam do 13, uvećani u odnosu na predviđene od 10 do 86 odsto. Pojedini direktori imali su i deset puta veću platu od najmanje plaćenog radnika „Srbijašuma“. U isto vreme nisu postojala nikakva pravila za određivanje koeficijenata - navodi DRI.

Braunović je, kako je utvrdio DRI, dodatne povlastice dodelio i jedanaestorici radnika iz Generalne direkcije, koji su dobili plate 30 odsto veće nego što to predviđa interni pravilnik. „Srbijašume“ su, takođe, u gazdinstvu „Beograd“ isplatile uvećane zarade po osnovu ocene radnog doprinosa od skoro 18 miliona dinara, bez obrazloženja čime su ti bonusi zasluženi.

- Sistem finansijskog upravljanja i kontrole ne obezbeđuje efektivno upravljanje rizicima niti sprečava greške, namerne ili slučajne - kažu revizori.

Menadžment

BEZ POLEMIKE

Igor Braunović nije odgovarao na pozive i SMS poruke Kurira. Predrag Aleksić, v. d. direktora „Srbijašuma“, kaže da neće ulaziti u bilo kakvu polemiku niti komentarisati bilo koji navod DRI, već će ispraviti nedostatke.

PROPUSTI KOJE JE UTVRDIO DRI

- jedanaestorici radnika povećane plate 30 odsto više nego što je dozvoljeno

- koeficijenti poslovodstva uvećani 10-86 odsto više nego što je dopušteno

- isplaćeno 6,3 miliona dinara više nego što je predviđeno ugovorima o privremenim poslovima

- za reprezentaciju potrošeno 5,9 miliona dinara više nego što je planirano

- manjkovi radnika su 15,5 miliona i ne naplaćuju se

- radniku isplaćeno 706.000 na osnovu usmenog dogovora sa šefom

- ne naplaćuje se zakup 195 parcela na kojima su izgrađene vikendice

- ne naplaćuju se potraživanja od radnika po osnovu stambenih kredita s kamatom od 0,5 odsto

- ne naplaćuje se 3,8 miliona od firme „Divlja rijeka“ iz Sjenice

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.