Put do Brisela vodi preko saradnje

Izvor: Akter, 31.Jul.2015, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Put do Brisela vodi preko saradnje

Put do Brisela sigurno vodi preko bolje regionalne saradnje i svi moramo da radimo na tome da nam svima bude bolje, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić

Dačić je to rekao na otvaranju graničnog prelaza Horgoš-Reske sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom.

On je rekao da nema napretka po nacionalnoj osnovi i da ne može samo jednima da bude dobro, a drugima loše ako živimo u >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << demokratskom društvu. Mislim da je rešenje u tome da nađemo najbolje moguće načine kako da jedni drugima pomažemo, rekao je on.

Dačić je izrazio želju da "brzo dođemo do situacije kada nam neće biti neophodni prelazi, niti granična policija, niti ograde i neke restriktivne mere i kada ćemo svi živeti zajedno u odnosima međusobnog poverenja i sa zajedničkim ciljem da svi zajedno budemo deo EU".

Govoreći o migrantima koji ilegalno prelaze granicu on je rekao da izbeglice i migranti "ne prolaze ovde ni zbog Mađarske niti zbog Srbije, a mi nismo u stanju kao zemlja da se sami borimo protiv toga".

Kao primer veličine problema, Dačić je naveo da kada je on bio ministar unutrašnjih poslova podnosilo se oko 100 zahteva za azil godišnje, a da je samo ove godine podneto više od 60.000 zahteva.

On je rekao da su Sijarto i mađarski premijer Viktor Orban nedavno na zajedničkoj sednici dve vlade predočili veličinu problema sa migranitima kojima treba obezbediti ne samo bezbednosne već i životne uslove.

Mađarski ministar Sijarto izjavio je da je više od 100.000 migranata ušlo u tu zemlju ove godine uglavnom preko granice sa Srbijom, javila je agencija AP.

Govoreći na otvaranju prelaza Horgoš-Reske, on je rekao da su Mađarska i Srbija pod "pritiskom imigracije bez presedana" dodajući da više migranata ulazi u Evropsku uniju kopnenim putem preko Balkana, nego preko Mediterana.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.